1. Csehszlovák Hadtest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Csehszlovák Hadtest
Dátum1944. május 5. - 1945. május 15.
OrszágCsehszlovákia Csehszlovákia
Típushadtest
Méret16 171 (1944. szeptember)
Parancsnoki struktúraElső parancsnok:

Jan Kratochvíl

Második parancsnok:

Ludvík Svoboda

Harmadik parancsnok:

Karel Klapálek
Kultúra és történelem
Háborús részvétel3. harkovi csata, kijevi csata
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Csehszlovák Hadtest témájú médiaállományokat.

I. Csehszlovák Hadtest volt annak a katonai alakulatnak a neve, amely a második világháború idején a keleti fronton harcolt a szovjet Vörös Hadsereg oldalán.

Megalakulásuk[szerkesztés]

A hadtest megalakulása visszanyúlik 1939- re, amikor is csehek, morvák és szlovákok megélhetés céljából Lengyelországba települtek. A bevándorlókat a helyiek hidegen fogadták, helyzetüket később nehezítette a II. világháború kitörése, a nácizmus kiterjedése Lengyelországra. A munkát keresők ezután kénytelenek voltak Romániába települni, mivel azonban a helyzet itt is megváltozott, a Szovjetunióban találtak menedékre. Itt sem fogadták őket jobban. Sztálinnak ugyanis paktuma volt Hitlerrel, semmilyen katonai egységeket nem engedélyezett. Az ellenszegülők könnyen a gulágokban, vagy az NKVD börtöneiben találhatták magukat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Prvý česko-slovenský armádny zbor v ZSSR című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.