1ère Escadrille de Chasse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1ère Escadrille de Chasse
Egy Sopwith Camel típusú repülőgép a század jelvényével
Egy Sopwith Camel típusú repülőgép a század jelvényével

Dátum1916-
Ország Belgium
Típuslégi század
Parancsnokok
Híres parancsnokokFernand Jacquet
Kultúra és történelem
Mottó"Nemo me impune lacessit"
Háborús részvételElső világháború
A Wikimédia Commons tartalmaz 1ère Escadrille de Chasse témájú médiaállományokat.

A 1ère Escadrille de Chasse (röviden 1ère) egy, az első világháború évtizedében alakult belga légi egység. A század még ma is aktív szolgálatban áll a Belga Légierő kötelékében.

Története[szerkesztés]

Az első világháború[szerkesztés]

Az ezred 1913. április 16-án alakult meg. Az első légi győzelmet a századnak a későbbi belga ászpilóta, Fernand Jacquet érte el egy Albatros ellen 1915. április 17-én. Evvel a győzelemmel a légi század a háború végére több mint 15 igazolt és 52 igazolatlan légi győzelmet ért el. Azonban öt pilóta is életét vesztette légi csata közben és egy pilóta a századból légi baleset áldozata lett. A század repülőgépei a háború alatt Coxyde-ban állomásoztak 1916. elejétől júniusig, innen Les Moeresbe költöztek át és így maradtak a háború végéig. A századnak 1916-tól három parancsnoka volt a háború végéig. Arsène Demanet kapitány 1916. februártól decemberig irányította az egységet, őt követte Fernand Jacquet (ekkor már mint kapitány) egy teljes éves parancsnoksága. Ő utána következett Walter Gallez kapitány, aki decembertől a következő év márciusáig volt a parancsnok. Az ezredben az első világégés idején összesen négy ász szolgált (lásd alább):

Név Légi győzelem (amennyit a században elért)
Andre de Meulemeester 7 igazolt és 12 igazolatlan
Fernand Jacquet 5 igazolt és 2 igazolatlan
Jan Olieslagers 3 igazolt
Willy Coppens nincs

A század ma[szerkesztés]

A század a háború után is fenn állt és ma is fenn áll. Ma az ezred F-16-os repülőgépekkel repül és teljesíti továbbra is a feladatát Belgium légi erejében.

Források[szerkesztés]