Žďárec (vár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Žďárec
Ország Csehország
Mai település Rojetín kataszteri területe

Épült 13. század második fele
Építő ismeretlen
Elhagyták 14. század első fele
Állapota rom
Típusa vár
Tulajdonos Cseh Köztársaság
Elhelyezkedése
Žďárec (Csehország)
Žďárec
Žďárec
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 49° 22′ 37″, k. h. 16° 15′ 30″Koordináták: é. sz. 49° 22′ 37″, k. h. 16° 15′ 30″

Žďárec vára a Libochůvka folyócska jobb partján, Žďárec községtől délnyugatra, Rojetín község kataszterében állt. Tipológiailag a vár és az erődített ház közé sorolható.

Története[szerkesztés]

Az első írásos említése, és egyben az utolsó is, 1365-ből származik. Az objektum neve nem maradt fenn. A betáblázási könyvekbe való bejegyzéskor szolgált topográfiai pontként az uradalmak határainak kijelölésénél. Ebben az időszakban már valószínűleg elhagyott volt, mert 1358-ban megtörtént Žďárec hozzácsatolása Víckovhoz. A régészeti kutatás a vár létezését a 13. század második fele és a 14. század első fele közé tette.

Leírás[szerkesztés]

Északról és nyugatról az objektumot meredek lejtői védték a hegyfoknak, amin állt. Keletről, ahol a lejtő már enyhébb, kettős bástya egészítette ki, várárokkal. A hozzá vezető út déli volt, ahol az utat árok zárta el. Maga a vár területe trapéz alakú volt, miközben északra keskenyedik. Keleten a falazat maradványai legalább részben kőből készült várfalra utalnak. Az épületek alakjai nem meghatározhatók, csak nyugaton maradt fenn egy 6,5 méter széles üreg, talán egy téglalap alakú épület maradványa, azonban egy befejezetlen várárok is lehetett.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Žďárec (hrad) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.