Široki Toranj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Široki Toranj
Ország Horvátország
Mai településŠiroka Kula

Állapotarom, terepalakzatok
Építőanyaga
Védettségműemlék[1]
Elhelyezkedése
Široki Toranj (Horvátország)
Široki Toranj
Široki Toranj
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 36′ 56″, k. h. 15° 27′ 29″Koordináták: é. sz. 44° 36′ 56″, k. h. 15° 27′ 29″

Široki Toranj egy középkori várrom Horvátországban, a Lika-Zengg megyei Gospićhoz tartozó Široka Kula területén.

Fekvése[szerkesztés]

A Gospićtól északra a Likai-mezőn fekvő Široka Kula temetője mögött, a Ćukovac felé vezető út bal oldalán található kerek tornyának maradványa.

Története[szerkesztés]

Široka Kulát a török uralom előtti időkben Široki Turanjnak nevezték, a vár neve pedig valószínűleg Budimerić volt. Itt volt egykor a likai zsupánság székhelye a likai terület legnagyobb várával. A likai zsupánság eredetileg magában foglalta a későbbi Bužani, Bočać, Podgorje, Hotuča és Odorje zsupánságokat is, központjának pedig a zsupánság földrajzi központjában kellett lennie, ami kis eltéréssel megfelel a vár helyzetének. Amikor a király a zsupánság központját Počiteljbe tette a Široki Turanj körüli területek igazgatását is oda helyezte át, de maga a vár továbbra is önálló maradt. A várat mint zsupánsági székhelyet 1263 után már nem említik. Jelentőségének elvesztéséhez hozzájárulhatott, hogy sem a Mogorović, sem a Frangepán, sem a Gušić család nem szerezte meg, hanem birtokosai a várjobbágyokból lett nemességhez tartoztak. E vidéket 1527-ben foglalta el a török és szandzsák székhelyévé tette. Ebben nemcsak a vár erőssége, hanem stratégiai szempontból kedvező fekvése is szerepet játszott. 1577-ben szerepel a török által elfoglalt likai várak felsorolásában. 1651-ben Zrínyi Péter Široka Kulánál verte meg a törököt. Területe csak 1689-ben szabadult fel a több mint 160 évi török megszállás alól. Glavinić püspök 1696-ban likai egyházlátogatása során kerek háromszintes, erős falú toronynak írja le.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Ma a torony falai körülbelül 1 méteres magasságban állnak. A körülbelül 7 méter átmérőjű maradványok juhakolként szolgálnak. A tornyot körülvevő falakból ma már semmi sem látszik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Krešimir Matijević: Utvrđeni gradovi srednjovjekovne Like (megjelent a Lička revija folyóirat, 2015. évi 14. számában)

További információk[szerkesztés]