İmralı

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
İmralı
Műholdképen az İmralı sziget (2013. augusztus)
Műholdképen az İmralı sziget
(2013. augusztus)
Közigazgatás
OrszágTörökország török
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseMárvány
Szigetek száma1
Terület9,98 km²
Hosszúság8 km
Szélesség3 km
Tengerszint feletti magasság217 m
Elhelyezkedése
İmralı (Törökország)
İmralı
İmralı
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 40° 32′, k. h. 28° 32′Koordináták: é. sz. 40° 32′, k. h. 28° 32′
A Wikimédia Commons tartalmaz İmralı témájú médiaállományokat.

İmralı egy kis sziget Törökországban (Bursa tartomány), a Márvány-tenger déli részén, kb. 20 km-re nyugatra a Bozburun-félszigeten lévő Armutlu városától. Jelenleg börtönszigetként működik, így tilos a környéken a repülési tevékenység, illetve a partmenti halászat is.

Története[szerkesztés]

Idősebb Plinius polihisztor, római író, ókori enciklopédista és Sztrabón görög földrajztudós Besbicus (Büszbikosz)[1] néven említi munkáiban. Későbbi neve Kalolimnos (Καλόλιμνος) volt.

İmralı elhelyezkedése a Márvány-tengeren.

Mikor a törökök átvették az irányítást a Márvány-tenger medencéje felett, ezt a szigetet is elfoglalták, és így elvágták a Bizánci Birodalom és Bursa közötti kereskedelmi kapcsolatot (is). A sziget neve is innen származik: Emir Ali, a hódító, aki egyike volt az első török admirálisoknak.

A török függetlenségi háború (19191922) ideje alatt három görög falu volt a szigeten, és lakóinak a megélhetést a szőlőtermesztés (borkészítés), a selyemtermelés és a halászat adta.

1923-ban zajlott a lakosságcsere Görögország és Törökország között, így a sziget nagyrészt lakatlan volt 1935-ig. Ezt követően egy török börtön épült, ahol a foglyokat különféle mezőgazdasági munkákkal és a halászattal – a jobb ellátás érdekében – hagyták pénzt keresni.

Egy katonai bázis található a szigeten, és 1999-től 2009-ig a maximális biztonságra törekedve – egyetlen rabként – itt tartották fogva a halálra ítélt Abdullah Öcalan PKK vezetőt.

2009 novemberében több más foglyot – Öcalannal együtt – egy újonnan épített börtönépületben helyeztek el a török hatóságok.

Híres fogvatartottak 1935-től napjainkig[szerkesztés]

  • Billy Hayes,[2] amerikai író, aki a könyvet írt Midnight Express (Éjféli expressz) címmel. Életfogytiglani börtönbüntetést kapott kábítószer-kereskedelemért, de 5 év fogság után megszökött a szigetről.
  • Abdullah Öcalan, alapítója a Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK), életfogytiglani büntetését tölti 1999 óta.

1961-ben három politikust végeztek ki a szigeten:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sir William Smith John Murray. A Dictionary of Greek and Roman Geography, 395. o. (1872) 
  2. Hayes, Billy. Interjú. https://www.youtube.com/watch?v=WMsNPCVbNhw. (Hozzáférés ideje: 2013. november 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) İmralı című török Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.