Öcsi (novella)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Öcsi (Kid Brother) egy sci-fi novella, amelyet Isaac Asimov írt. Angolul a Gold novelláskötetben, magyarul egyelőre csak az Isaac Asimov teljes Alapítvány–Birodalom–Robot univerzuma I. kötet című könyvben olvasható.

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Történet[szerkesztés]

A novella 2120-ban játszódik, és a robotok megszeretésének, túlértékelésének veszélyességét mutatja be. A történet a Janowitz család fejének vallomása.

A család régóta szeretett volna egy második gyereket Charlie mellé, de kérelmüket mindig elutasították. Az anyának, Josie-nak az az ötlete támad, hogy venni kéne Charlie-nak egy robotöcsöt, "Öcsi"-t. A férj először ellenzi az ötletet, de végül belemegy. Az asszony gyorsan megszereti a robotot, ami nem is csoda, hiszen Charlie agresszív gyerek, s nem hallgat rá, szemben Öcsivel, akibe bele van programozva az udvariasság.

Két évvel később leég a család háza, mialatt a férj dolgozik, az asszonynak pedig választania kell, melyik fiát menti meg. Amikor férje megtudja, hogy Josie a robotot választotta, idegrohamot kap és megfojtja a feleségét.

Megjegyzés[szerkesztés]

  • Asimov itt egy kicsit következetlen volt, ugyanis ha a robot engedelmeskedik a robotika három törvényének, akkor ő magának kéne kimenteni az embereket a házból, nem pedig megvárni, amíg kimentik.
  • Hasonló történet szerepel Steven Spielberg A.I. c. filmjében.
Előző Sorozat Következő
Karácsony Rodney nélkül Robot sorozat
Alapítvány–Birodalom–Robot regényciklus
A fényvers