Éjszakai műszak (film, 1990)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Éjszakai műszak (film) szócikkből átirányítva)
Éjszakai műszak
(Graveyard Shift)
1990-es amerikai film
Rendező Ralph S. Singleton
Producer William J. Dunn
Ralph S. Singleton
Alapmű Graveyard Shift
Műfaj
Forgatókönyvíró Eredeti novella:
Stephen King
Forgatókönyv:
John Esposito
Főszerepben David Andrews
Andrew Divoff
Stephen Macht
Brad Dourif
Kelly Wolf
Zene Anthony Marinelli
Brian Banks
Operatőr Sarah Lemire
Vágó Jim Gross
Randy Jon Morgan
Jelmeztervező Delphine White
Gyártás
Ország  USA
Nyelv angol
Játékidő 89 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
Bemutató USA 1990. október 26.
További információk

Az Éjszakai műszak (Graveyard Shift) egy 1990-ben bemutatott színes, amerikai horrorfilm. A történet alapja Stephen King azonos című novellája.

Cselekmény[szerkesztés]

A film Maine állam egy csendes kisvárosában játszódik, a cselekmény nagy része pedig a helyi textilgyár körül játszódik. A történetben egy hatalmas méretű patkány- és denevérszerű teremtény szedi az áldozatait.

Egy fiatal vándormadár, John Hall (David Andrews) kerül Maine egyik kisvárosába. A helyi textilgyárban kezd el dolgozni, ahol a hőség miatt csak este tizenegytől reggel hétig dolgoznak. Mr. Warwick Foreman (Stephen Macht), a kegyetlen főnök, épp masszív tisztító-munkára toboroz embereket. Az öreg gyár alagsorát évtizedeken keresztül nem használták, és itt az évek során felgyülemlett szemét miatt rendkívüli mértékben elszaporodtak a patkányok. Habár a meló nagyon mocskos, az embereknek a magas fizetség miatt szüksége van a munkára. A főnök ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy az alagsorban a patkányokon kívül van valami, ami még rémisztőbb és visszataszítóbb. Hall jobban megismerkedik az egyik lánnyal, Jane Wisconsky-val (Kelly Wolf), kettőjük között egy románc kezdődik. A takarítás közben Hall egy csapóajtót fedez fel a földön. A főnök utasítására mindannyian lemásznak az alsóbb szintre. Miközben a helyet vizsgálják, egyikük egy levágott kezet talál, majd ijedtségében megpróbál elmenekülni. A rozoga falépcsőzet azonban leszakad alatta, és a legalsó csatornába zuhan, ezután a szörnyeteg megöli. Warwick ezután Hall ellen fordul. Hall és Wisconsky eközben a temető kriptájának csatornáján keresztül próbálnak kimenekülni. A csapat több tagja eközben lassan megfogyatkozik. Miközben Hall és Wisconsky megtalálják a kiutat, feltűnik Foreman. Foreman és Hall dulakodni kezdenek, Foreman leüti őt, megöli lányt és visszamenekül a járatba. Hall miután magához tér követi, majd végignézi, ahogy a szörny megöli Foreman-t. Ezután a kijárat felé menekül. Feljut a gyár felső részébe, ahol a szörny megtámadja őt is, de végül az egyik gép segítségével sikerül elpusztítania a teremtényt. A lény húsának cafataiból a patkányok lakmároznak. Zárókép: A gyár továbbra is működik, egy táblán láthatjuk, hogy továbbra is munkásokat keresnek, de már új vezetőség alatt.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. magyar változat 2. magyar változat
Chuck Lumley Henry Winkler Lux Ádám
Bill Blazejowski Michael Keaton Incze József Görög László
Belinda Keaton Shelley Long Orosz Helga
Charlotte Koogle Gina Hecht Csere Ágnes
Leonard Bobby Di Cicco Győri Péter
Drollhauser Basil Hoffman Uri István

Díjak, jelölések[szerkesztés]

  • Fantasporto (1991)
    • jelölés: nemzetközi Fantasy film díj (legjobb film) – Ralph S. Singleton

Források[szerkesztés]