William Foote Whyte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Foote Whyte
Született1914. június 27.[1][2][3]
Elhunyt2000. július 16. (86 évesen)[1][2][3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
  • antropológus
  • szociológus
TisztségePresident of the American Sociological Association (1981–1981)
Iskolái
KitüntetéseiW.E.B. Du Bois Career of Distinguished Scholarship award (2001)[4]
SablonWikidataSegítség

William Foote Whyte (1914. június 24. – 2000. július 16.) amerikai szociológus, főleg a néprajzot és a városi szociológiát tanulmányozta. Whyte volt a részt vevő megfigyelés úttörője. Négy évig élt egy olasz közösséggel Bostonban, majd a Harvardon, a Junior Fellow programban vett részt és az utcai bandák társadalomszerkezetét figyelte és vizsgálta Bostonban.

Előélete[szerkesztés]

Whyte egy felső-középosztálybeli családból származott, korai érdeklődést mutatott az írás, a közgazdaságtan és a társadalmi reformok iránt. Miután a Swarthmore College-ban végzett, a Junior Fellows programot választotta, ahol mérföldkőnek bizonyult a kutatása. Bostonban végzett kutatásai után a Chicagói Egyetem szociológiai doktori programjába lépett be. Az Utcasarki társadalom című művét 1943-ban publikálta a Chicago-i Press Egyetem. Egy évet tanított az Oklahoma-i Egyetemen, de 1943-ban megtámadta a szervezetét egy polio nevű vírus, ami miatt két évet egy terápiás intézetben kellett töltenie. A rehabilitáció csak részben volt sikeres, ugyanis élete hátralévő részében mozgást segítő eszközök használatára szorult.

Szakmai karrier[szerkesztés]

Rövidesen visszatért a Chicagói Egyetemre 1944-ben, majd 1948-ban csatlakozott a New York-i Állami Ipari és Munkaügyi Kapcsolatok Iskolához a Cornell Egyetemen. Itt ő felügyelte Chris Argyris doktorátust. A társadalmi reformokért, a társadalmi változásokért, valamint a gazdagok és szegények közötti megkülönböztetés megszüntetése érdekében dolgozott. Több száz cikket és 20 könyvet írt. Whyte az ipari szociológia úttörőjének számított.

Család[szerkesztés]

Felesége William F. Whyte, akitől négy gyermeke született, két fiú és két lány.

Munkássága (oktatás)[szerkesztés]

Whyte professzor 1936-ban a Swarthmore College-ban szerezte közgazdaságtudományi diplomáját. A Harvard Egyetemre jött a Junior Fellows programba, ahol mérföldkőnek bizonyult a kutatása. Bostonban végzett kutatásai után a Chicagói Egyetem szociológiai doktori programjába lépett.

Whyte 1981-ben az Amerikai Szociológiai Társaság elnöke és 1964-ben az Alkalmazott Antropológiai Társaság elnöke volt.

Magyarul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 5.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Babelio (francia nyelven)
  4. https://www.asanet.org/about/awards/web-du-bois-career-distinguished-scholarship-award, 2021. október 19.