Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2016-11-20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A test energia fogyasztása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kérdés : Melyikhez kell több energia ?
-- Ha gyalogolok, és viszek magammal egy követ?
-- Gyalogolok és ugyanazt a követ előre dobom, mikor utolértem ujra előre dobom, és igy tovább.
--121.209.75.93 (vita) 2016. november 20., 08:15 (CET)[válasz]
válasz
Ha kérdésed a fizika-példatárból való, akkor a válasz az, hogy „első közelítésben” ugyanannyi. Te és a kő mindkét változatban ugyanakkora utat tesz meg, ugyanakkora elmozdulásukhoz nem kell(ene) több energia.
Mondom, ez az első kijelentés, két tömegpont elmozdulására. Két súlypontéra. Két merev testére. :Ezután tovább gondolkodva tudomásul vesszük, hogy nem két merev testtel van dolgunk. Az egyik test - azaz: te - belső energiája rovására mindenféle mozgást végez.
Az első esetben tart egy követ a kezében (ölében, vállán - mindegy). Ehhez izmai munkát végeznek, (belső) energiát fogyasztva.
A második esetben ugyanezt a belső energiát nem egyenletesen elosztva fogyasztja, hanem impulzusszerűen (a kő eldobásakor). Az elfogyasztott belső energia összmennyisége ugyanakkora.
Az elfogyasztott belső energia szükséges összmennyisége ugyanakkora. Mert az már egy másik példaváltozat, hogy arra is ügyelnünk kell: a gyaloglás közben lóbáljuk-e a kőtől szabad karunkat, le-lehajolunk a kö felvételéhez stb., mert ez is mind a belső energia fogyasztásával jár.
Ha elég hosszú a kővel megteendő út (de nélküle is), előbb-utóbb pótolni kell az elfogyasztott belső energiát. De ez már nem csak fizikapélda... :-)
vitorlavita 2016. november 20., 10:00 (CET)[válasz]