Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-12-16

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

villanymotor bekötése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
3 fázisu motor 220-ra bekötése

kapcsolási rajz

--Cofika02 vita 2014. december 16., 19:06 (CET)[válasz]
Válasz
Itt van a kapcsolási rajz: http://fermer.ru/files/styles/attachmentpost/public/3_fazy_v_1.jpg Pontos kondenzátor méretezés mellett is a motor hatásfoka 50%-ra csökken az eredeti kb. 90%-ról. Tehát ugyanolyan áramfelvétel mellett csak legfeljebb feleannyi teljesítményt ad le, és 4-szer jobban melegszik, mint 3 fázison. Egy fázisról a tartós üzem a névleges terhelés 25%-val lehetséges gond nélkül, egyébként a motor leéghet.--Rodrigó 2014. december 18., 08:53 (CET)[válasz]
vélemény
A 230 V-os hálózat azért ekkora feszültségű a két pólusa (az úgynevezett „fázis” és „nulla”) között, mert - úgymond - egyfázisú. Az a háromfázisú motor, amelynek minden pólusára ugyanazt a „fázis”-t kötik (mert nincs más), az nem működhet (mert a motor forgását tkp. a három, egymáshoz képest siető „fázis” által keltett mágneses tér forgása okozza).
A háromfázisú motor nem működtethető egyfázisú áramforrással.
Az egyfázisú váltakozó feszültséget át lehet alakítani ún. fázisváltóval háromfázisú váltakozó feszültséggé - ezt használják a villanymozdonyokban. Én nem tudok arról, hogy 230 V-os hálózati feszültségre ilyen átalakító eszköz létezik.
vitorlavita 2014. december 16., 22:18 (CET)[válasz]
javaslat
Elvi lehetőség van, nagyon rossz hatásfokkal, nagyon kis teljesítménnyel "üzemi kondenzátoros" bekötéssel. Egy egy fázisú motorral sokkal jobban jársz.

Robogos vita 2014. december 17., 13:10 (CET)[válasz]

bemutató
A háromfázisú csillagbekötésű villanymotor szabályos egyfázisúra-átkötésének bemutatója (egy kondenzátorral - egy hozzászóló erre megjegyzést tesz):
https://www.youtube.com/watch?v=4hFyc9bfQdk
Ez egy 50 perces videó, amely tényleg teljes részletességgel mutatja be, hogyan kell ezt csinálni... szóbeli magyarázatokkal. A megoldás hasznáról a bemutatót készítő szakember véleménye lényegében ugyanaz, mint amit Robogos mondott.
vitorlavita 2014. december 18., 10:30 (CET)[válasz]