Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-02-25

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyik a világ leghosszabb hídja?
--85.67.29.190 (vita) 2012. február 25., 12:47 (CET)[válasz]

válasz:

Beírtam a Google input ablakába (ahová a keresendő szöveget kell írni) a kérdésed utolsó négy szavát: „a világ leghosszabb hídja” (majd leütöttem az Entert) - máris megvan az eredmény: a találati lista mindjárt a legelső eleme címében visszhangozza a kérdésedre a választ (de érdemes a képes találatokat is megnézni) - tavaly nyáron adták át! De érdemes továbbra is figyelni, mert készül már a nála is hosszabb, Hongkongot Makaóval és a szárazfölddel összekötő híd!
vitorlavita 2012. február 25., 14:37 (CET)[válasz]
Válasz2
http://google.nekem.net/?q=a+vil%C3%A1g+leghosszabb+h%C3%ADdja --Rodrigó 2012. február 26., 05:57 (CET)[válasz]

Novella írás[szerkesztés]

Olyan kérdésem van, hogy mitől lesz valaki a mai világban jó novella író? Vagy mitől lesz egy novella jó? Az ami kb fél oldalas de minden kritériumot kielégít az tekinthető novellának. Vagy egyáltalán lehet valaki elismert novella író a mai világban amikor olyan regények íródnak, amik közel sem nevezhetők szépirodalmi alkotásnak? Valami olyanra akarok kilyukadi, hogy lenen a fiókomban 300-400 "jó novella" akkor lehetne engem írónak nevezni? Engusz vita 2012. február 25., 13:16 (CET)[válasz]

Válasz 1
Fura! Ez a kérdés nem az enciklopédiába való kérdés! Inkább egy blogba - aztán valamelyik olvasód vagy ír neked valami jót, vagy ... Ha szerencséd van, akkor esetleg olyan valaki, akit te írónak tekintesz!
Én csak annyit tettem, hogy lecsupaszítottam a kérdést: mitől író az író - semmi „mai világban”, semmi „jó [mármint író]”, semmi „novella”. Ugyanis, nekem a négyszavasra csonkított, alapkérdéssé tett kérdés sem könnyű. Beírtam a Google-ba, kíváncsian. A kérdésre nem kaptam választ. Csak arra, hogy mit csináljon az, aki író akar lenni: [1]. Tele jó tanácsokkal! De senki sem mondja, hogy - ha ezeket betartod - így leszel az, hanem csak azt, hogy lehetsz!
A „jó” kritériuma sincs megadva. Az sem biztos, hogy az olvasók számával korrelál.
Novella? Nem kritérium a szöveg hossza. De a határ bizonytalan: Örkény egypercesei, Fáy András állatmeséi túl rövidek, Csehov elbeszélései már túl hosszúak - ezek nem novellák. A novella rövid elbeszélés, de nem az a lényege, hogy megvan-e fél oldal. Mint műfaj, a definíciója itt (is) olvasható.
300-400 novella = író? Nem számszaki kérdés! Pl. Móricz Zsigmond első írása 1899-ben jelent meg, a Hét krajcár című híres novellája pedig 1908-ban - ennyi idő alatt összesen 26 műve jelent meg, mind tárcák, novellák, elbeszélések. Senki előtt nem volt kétséges, hogy Móricz már régóta író...
vitorlavita 2012. február 25., 15:37 (CET)[válasz]
Válasz 2
Az a lényeg hogy mások jó írónak tartanak-e. Hogy jó-e egy novella, azt ugyancsak a publikum dönti el. Ennek első lépése az ismertség. A második lépés hogy hivatkozzanak rád, megemlítsenek illetve idézzenek. Amint bekerülsz egy tőled függetlenül szerkesztett irodalmi gyűjteménybe, máris írónak érezheted magad. Hogyan? Olvass sokat/ figyeld a környezeted, értelmezd az olvasottakat/környezeted, alakítsd ki a saját ízlésed, írj érdekes/őszinte műveket. --Rodrigó 2012. február 26., 13:26 (CET)[válasz]