Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-02-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Máshol vásárolt áru fogyasztása[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy létezik-e olyan rendelet vagy valamiféle jogszabály miszerint én egy sörözöbe/kocsmába máshol vásárolt árut nem figyaszthatok és nem vihetem be sem???? kérlek segitsetek erre válasz kapnom...
--84.1.222.135 (vita) 2011. február 5., 00:51 (CET)[válasz]

véleményem:

Nincs ilyen jogszabály. Ez illemtani kérdés.
Gondolj bele abba, hogy egy miniABC tulajdonosa vagy. Fizetsz az üzlethelyiségért bérleti díjat, fizetsz a közegészségügyi engedélyért, fizetsz a világításért stb. és akkor az utcán ácsorgó bácsi, aki a kertjében termő epret árulja, kis műanyag zacskókba előre becsomagolva, beállna a miniABC zöldségesládái mellé, pláne a ponyvával fedett részben, mert ott finom árnyék van... A te megmaradt epredet meg este kidobhatod! Tetszene?
Fogyasztani máshol vásárolt vagy saját készítésű árut nem illik. A vendéglős-kocsmáros is a tőled származó bevételből tartja fenn az üzletet. A vendéglő üres széke-asztala nem turista-pihenőhely...
Bevinni miért ne lehetne? Ahhoz nincs joga, hogy megmotozzon. Ha arra gyanakszik, hogy elrejtetted a tőle való árucikket és nem akarsz érte fizetni, akkor kérheti, hogy mutasd meg a csomagod tartalmát (de nem motozhat - erre csak hatóságilag felhatalmazott személynek van joga). Ezért célszerű magatartás az ilyen szituáció előzetes elkerülése, azzal, hogy - már a belépéskor - erre felhívod a személyzet megfelelő tagjának figyelmét. Ő meg fogja tenni a szükséges intézkedést (becsomagolja, csomagmegőrzőbe teszi stb. az idegen, de náluk is kapható árut).
vitorlavita 2011. február 5., 12:19 (CET)[válasz]

Kanada közép európai idő[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Kanadai idő
--80.99.57.49 (vita) 2011. február 5., 23:14 (CET)[válasz]
Kanada hat időzónára oszlik, összesen négy és fél óra eltérés van a két óceánpart között. Vancouver és Halifax között öt zóna van:
  • Pacific (csendes-óceáni),
  • Mountain (hegyi),
  • Central (központi),
  • Eastern (keleti) és
  • Atlantic Standard Time (atlanti) zónaidő.
  • Új-Fundland és az Atlanti idő között, rendhagyó módon fél óra differencia van.
Vancouver és Budapest között az időeltérés -9 óra, Új-Fundland és Magyarország között pedig -4,5 óra.
Európaihoz hasonlóan a nyári időszámítást Saskatchewan és Brit Columbia északnyugati részeinek kivételével mindenhol bevezették. (Forrás: Kanada időzónái - Térkép: Canada Time Zones)
vitorlavita 2011. február 5., 23:35 (CET)[válasz]