Wikipédia:Az első lépések (szerkesztés)

Ez a lap félig védett
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikipédia: az első lépések
Ez az útmutató része a
Wikipédia segítség oldalainak.
Bevezető oldalak

kezdőoldal
szerkesztés
formázás
belső hivatkozások
társprojekt-hivatkozások
külső hivatkozások
vitalapok
tartsd észben
regisztráció
névterek
merre tovább

Lásd még

Segítség

A wiki legalapvetőbb lehetősége: szerkessz! Elenyésző számú védett lapon kívül a jobb oldali második „fül” minden oldalon a „szerkesztés” link, amely, mint a neve is mutatja, lehetővé teszi annak az oldalnak a módosítását, amelyet épp látsz. Az ilyen webhelyeket, ahol mindenki mindent szerkeszthet, wikiknek nevezzük.

Amikor először nyitsz meg egy szócikket a Forrásszöveg szerkesztése gombbal, a rendszer megkérdezi, hogy a forrásszöveg-szerkesztőt, vagy a vizuális szerkesztőt szeretnéd-e használni. Később is tudsz váltani a szerkesztési nézetek között a szerkesztőablak jobb oldalán lévő ceruza gomb segítségével.

A forrásszöveg-szerkesztés gyakorlásához nyisd meg a homokozót, és kattints a szerkesztés linkre. Ekkor egy szerkesztőablakban látni fogod az adott oldal wiki-kódját. Adj hozzá néhány vicces vagy érdekes sort, például: „Frank Zappa a valaha élt legnagyobb amerikai zeneszerző”, azután kattints a szerkesztőablak alján található Változtatások közzététele gombra, és figyeld meg a változtatásod eredményét!

Jó tanács: Ha hosszabb szerkesztést tervezel végezni, ajánlott azt egy külső szövegszerkesztőben megírnod, nehogy valamilyen rendszerhiba miatt elvesszen a munkád, még mielőtt elmentenéd.


Részletes leírásért lásd a Hogyan szerkessz lapokat? című oldalt.
A vizuális szerkesztéshez lásd a VisualEditor használati útmutatóját.


Előnézet megtekintése

Egy fontos eszköz, amit rögtön elkezdhetsz használni, az Előnézet megtekintése gomb. Szerkessz valamit a homokozóban, és ezúttal az Előnézet megtekintése gombot nyomd le a Változtatások közzététele helyett. Ez lehetővé teszi, hogy megnézd, hogyan fognak kinézni a változtatásaid a mentés után. Mind követünk el hibákat, ez segít észrevenni őket. Az előnézet használata a tényleges mentés előtt segít, hogy lépésről lépésre javítgasd és formázd a szerkesztésed, anélkül hogy feleslegesen növelnéd és átláthatatlanná tennéd a lap történetét. De az előnézet után ne felejtsd el véglegesen elmenteni a változtatásaidat!

Szerkesztési összefoglaló

Mielőtt mentesz, javasolt (és illendő) egy rövid összegzést írnod az összefoglaló dobozba (a szerkesztőablak és a gombok között) arról, hogy mit változtattál meg. Ez lehet nagyon tömör, például ha csak ennyit írsz: „elütés”, akkor mások tudni fogják, hogy csak egy apróbb helyesírási vagy központozási hibát javítottál, esetleg egyéb apró hibát. Ezenkívül ha a változtatásod nem jelentős, például nyelvtani, nyelvhelyességi, formázási hiba vagy elütés javítása, akkor tegyél pipát az Apró változtatás felirat mellé. (Erre csak bejelentkezett felhasználóként van lehetőség.)