Vita:Viggo Mortensen

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Viggo mortensen[szerkesztés]

Gyermekkor és kezdetek Viggo New Yorkban született dán apától és amerikai anyától. Gyermekkorának egy részét Manhattanben töltötte, de mivel családja rengeteget utazott, így megfordult Venezuelában, Argentínában és Dániában is. A középiskola és az egyetem elvégzése után Dániába költözött, ahol írni kezdett. Viggo egyébként a mai napig ír verseket, verseskötete is jelent meg ’Ten Last Night’ címen, igazi reneszánsz ember. 1982-ben költözött vissza New Yorkba, ahol színészetet kezdett tanulni.

Filmes karrier Első filmszerepét 1985-ben kapta a Kis szemtanúban. 1987-ben Los Angelesbe költözött, hogy beindíthassa színészi karrierjét, és szerepelt a Salvation! című filmben. Ugyanebben az évben házasságot kötött filmbeli partnernőjével, a punk énekes Exene Cervenkával, akitől fia született, Henry. (11 évvel később váltak el) Viggo a kilencvenes években kisebb-nagyobb filmszerepeket vállalt, ezek közül a legjelentősebbek közé tartozik az Egy hölgy arcképe és a Tökéletes gyilkosság. Közben folytatja az írást is, valamint zenéléssel, fotózással és festéssel is foglalkozik, pl. a Tökéletes gyilkosságban szereplő festmények mint az ő munkái. 1999-ben felkérték egy olyan regényfeldolgozás egyik főszerepére, amiről alig tudott valamit, és fia beszélte rá, hogy vállalja el.

Aragorn Az Új Zélandra vezető repülőút során sok minden megváltozott, Viggo már Tolkien rajongóként szállt le a gépről, és hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a film munkálataiba. Sok színésztársához hasonlóan a Gyűrűk ura trilógia Viggo karrierjében is új távlatokat nyitott. Kétségtelen, hogy legtöbben erről a szerepéről ismerik, ikonikus alakítást nyújtott a 3 Gyűrűk ura filmben Aragornként. A stábhoz azóta is szoros kapcsolat fűzi, a film sikere pedig belépőt jelentett neki Hollywoodba.

Újabb szerepek A Gyűrűk ura után nem sokat pihent, azonnal leforgatta a Hidalgót, melyet az Erőszakos múlt és az Alatriste követett. 2007-ben eljátszotta az Eastern Promises főszerepét, és ezért az alakításáért Oscar díjra jelölték.

A jelen Viggo továbbra is fáradhatatlanul dolgozik, 2007-ben több filmet is forgatott, köztük a Magyarországon is készült II. világháborús történetet, a Good-ot. Magyar mozikban legközelebb az Eastern Promises-ben láthatjuk.