Vita:Védjegybejelentés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 13 évvel ezelőtt a(z) Névadás témában

Névadás[szerkesztés]

Névadási kritériumok[szerkesztés]

A névadás a márkanév kiválasztását jelenti. A megfelelő név kiválasztása rendkívül fontos, hiszen a név levédése költséges folyamat. A jó, levédhetőséget megkönnyítő márkanév jellemzői a következők:

  • a névnek harmonizálnia kell az adott termékkel,
  • nem lehet leíró jellegű (például a sört nem hívhatjuk sörnek),
  • elfogadható legyen minden nyelven (amennyiben a külföldi terjesztés is szempont, fontos, hogy a név más nyelveken se legyen humoros, erkölcstelen vagy a termékkel nem harmonizáló jelentése),
  • nem lehet összetéveszthető más ismert védjeggyel vagy hasonló árukörben más névvel,
  • a védjegynek és a domainnek is szabadnak kell lennie minden országban (amennyiben cél annak levédése, de ha a névadáskor nincs is ilyen szándék, akkor is érdemes védhető nevet választani).

A névválasztás lépései[szerkesztés]

  1. Legalább két-három, jelentősebben eltérő nevet kell választani, és egyeztetni kell az illetékesekkel (feleséggel, üzlettárssal, kollégákkal), hogy alkalmasak-e a tervezett termék (szolgáltatás) jövőbeni márkaneveként. Célszerű szempont, hogy megjegyezhető, ne túl hosszú fantázianevek legyenek, amelyek más országokban is könnyen kiejthetők és elfogadtathatók.
  2. Az elérhető szótárakban is le kell ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen nem kívánt (leíró, minősítő, származásra utaló vagy erkölcstelen) jelentése az uniós nyelvek egyikén.
  3. Ellenőrizendő, hogy nincs-e ilyen cégnév, domain vagy azonos védjegy. Védjegyazonosság esetén a talált védjegy érvényességét, védettségi területét is ellenőrizni kell, vagy szakember véleményét kell kikérni, ugyanis nem minden talált védjegy jelent veszélyt.
  4. A megmaradó nevekre védjegykutatást kell végezni az országban érvényes védjegyadatbázisokban. Ez már díjköteles. Ilyet végez szolgáltatásként a nemzeti hatóság, illetve a szabadalmi és védjegy irodák többsége.


--Linkoman vita 2010. június 16., 17:43 (CEST)Válasz