Vita:Timur és csapata

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Garamond 6 évvel ezelőtt a(z) Mikor játszódik a regény? témában
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Jávori István (vita), értékelés dátuma: 2013. december 28.
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Mikor játszódik a regény?[szerkesztés]

Az a tiszteletteljes kérdésem van, hogyan játszódhat a Téli háború idején, amikor nyár van (a mérnök és a lány motorral kirándul az erdőbe). Vagy az egy átszerkesztett kiadás, amit én olvastam annak idején? Tóth Sándor, Érd – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 195.199.204.209 (vitalap | szerkesztései) 2012. december 19., 10:32‎ (CET)

Valóban nem lehet felismerni, milyen háborúról van szó. A regény megírásának időpontja szerint az orosz olvasók is csak gondolják, hogy vagy a spanyol polgárháború lehetett az. vagy az orosz-japán összecsapások.--Sepultura vita 2012. december 20., 13:39 (CET)Válasz

Az 1982-es kiadású könyv hátlapjáról idézek:

Közvetlenül a Nagy Honvédő Háború előtt, a finn-szovjet háború idején játszódik Gajdar egyik legnépszerűbb és legolvasottabb könyve, a Timur és csapata.

Jávori István Itt a vita 2013. április 22., 16:36 (CEST)Válasz

A szovjet-finn háború ismert nevén a téli háború 1939. november 30-án kezdődött és 1940. március 12-én ért véget.

A téli háború idején játszódik – utalva is arra, – A hóvár parancsnoka c. ifjúsági regény a Timur és csapata folytatása,.

Idéznék még a ruwikinek a regény cselekményét leíró első mondatát: "A regény cselekménye a közelmúltban játszódik, a Szovjetuniónak egy meg nem nevezett ellenséggel való háborúja idején."

Nyilván, a regény 1982-es magyar kiadója erről többet tudhatott. --Sepultura vita 2013. július 16., 08:29 (CEST)Válasz

A regény első része 1939 augusztusában játszódhat mivel a regénybeli zenés táncos mulatságot a Hasszán tavi csata évfordulóján tartották – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 2a01:36c:2800:2dcb:d038:6aa9:525f:9f5d (vitalap | szerkesztései) 2016. április 18., 20:53 (CEST)Válasz

Az 1940-ben írt A hóvár parancsnoka, ami a mi kiadásainkban rendszerint az első kisregénnyel együtt jelent meg, egyértelműen megnevezi az ellenfelet. (Holott akkor éppen pont nem álltak egymással háborúban.) „(…) A finnek elszáguldanak sítalpaikon. Makszimov százados utánuk lő. Kolja egész sorozatot ad le golyószórójából.”
De az első könyv, a Timur és csapata nem mondja meg, kivel harcol a Vörös Hadsereg. Gajdar 1939 decemberében kezdte írni, friss eseményként a mongóliai, Japán elleni második küzdelemre, Lengyelország keleti részének elfoglalására és a finn háborúra gondolhatott. (Az elsőbe belefér egy nyári Haszan-tavi évforduló.)
A későbbi írás télen játszódik. A szereplő gyerekek azonban ebben sem lényegesen idősebbek, nem nagyon gondolnám, hogy ezt a telet a szerző a második szovjet-finn háború idejére képzelte volna. Alighanem az a helyzet, hogy eleinte maga sem akart konkrét háborús ellenfelet megjelölni, és talán az időpontokat sem akarta pontosítani. Később azonban a finneket írta bele a történetbe. Garamond vita 2017. december 29., 02:23 (CET)Válasz