Vita:Táltos

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Partmoso 5 évvel ezelőtt a(z) Aláírás témában

"Testét nem fogta a golyó." ?


Ezt a részt kivettem (és mind az öthöz indoklást írtam):

A legfontosabb különbségek a sámán és táltos között:

  • A sámánok a tudásukat megtanulják, míg a táltos alapvetően az „égből kapja” a tudását. --- Úgy ahogy van, nem igaz, a sámánok általában a szellemektől kapják képességeiket. Ráadásul ugyanezen cikkben egy mondattal feljebb éppen az szerepel, hogyan tanítják ki a táltosok a fiatal gyereket a mesterségre. A gyógynövények ismereteit valószínűleg leginkább tanulni szokás. Aki ezt írta a cikkben a nemzeti-múltújraírók közé tartozhat, nekik ideológiájuk, hogy a táltos így-meg-úgy nem sámán, el kellene olvasni náhány dolgot a sámánokról általában.
  • A sámánok külső segítséggel érik el a meditációt (gyógyszerekkel, dobolással, táncolással), míg a táltosok minden segítség nélkül képesek „révülni”, sőt, kívülről ezt nem is lehet észrevenni. --- a varrau sámánok szerek nélkül révülnek, ez az egyik, a másik meg, hogy nem igen van forrás arról, hogy a magyar sámánok hogyan révültek.
  • A sámánok a gyógyítás vagy más tevékenység közben valami monoton mozgást végeznek, a táltosok ezt hangtalanul és mozgás nélkül teszik. --- Biztosan nem: doromb, dob stb. Egyébként meg megint csak hol van erre a forrás
  • A sámán hagyomány nem kapcsolódik a lovakhoz, míg a táltos hagyomány szorosan (táltos ló). --- úgy ahogy van, nem igaz. A dob a sámánista mitológiákban jellemzően a sámán hátasállata.
  • A táltosnak isteni rendeltetése van. --- értelmezhetetlen, illetve a nemzeti-múltújraíró ideológiai jegyeként értelmezhető

Karga vita 2010. május 28., 12:59 (CEST)Válasz

Karga! Hozzászólásod( indoklásod) elfogult, az akadémista - nem mellékesen hazug, méghozzá BIZONYÍTHATÓAN, egyértelműen magyarellenes -, még az osztrák elnyomás alatt kialakított (azóta is oktatott) szemléletet és álltásokat tükrözi, vagy abból vezethető le.

Az a kitétel pedig, hogy "nemzeti-múltújraíró" nem csak elfogultságot, hanem alapvető tudáshiányt is mutat. :S A nemzeti múltat a finnugrizmussal írták újra, igaz, már elötte is sokat tettek az "ügy" érdekében (pl. Árpádházi irataink eltüntetésével, Koronánk képeinek lecserélésével,st.). Az indokok egyértelműek, nem fogom részletezni.

Csak pár alapvető hiba az érvelésedben, amelyek önellentmondástól sem mentesek:

-A dob lehet a sámán hátasállata, de nem a ló az egyedüli hátasállat. Másszóval: az, hogy "hátasállata" van a sámánnak, nem bizonyítja azt, hogy a sáméánizmusban a lónak nagy (vagy bármilyen) szerepe lenne. Nincs is.

- A táltosnak isteni rendeltetése van -ez, szerinted - értelmezhetetlen. Ugyan miért lenne az? Ateista köröken nyilván, bár, még az ateizmus is kevés ahhoz, hogy így leírjanak egy "jelenséget".

- "A gyógynövények ismereteit valószínűleg leginkább tanulni szokás." Valóban. Azonan a tanulás NEM az anyagi világ kézzelfogható mesterségeira vonatkozik. Ha valaki csak ennyit tud a világból elfogadni, az ugyan az ő dolga, ebbe senki nem szólhat bele, de szemléletét nem kéne és nem is szabad egyetlen kiindulási alapnak vagy igazságnak föltételezni, majd ebből a szemléletől ítélkezni. A táltos (táltos pap) nem tanult tudása másra vonatkozik, mint a gyógynövények drogjainak felsorolása, teakeverékek összetétele. :)

- A sámán és a táltos szerepének, fogalmának összemosása: nagy tévedés. Olyan nagy és alapvető különség van a sámán és a magyar táltos között, hogy itt kifejteni nincs is hely - de időm sincs erre. Elég annyit mondani, hogy a magyar Hagyomány csak táltost ismer, sámánt nem! A hibás értelemzéseket és az ebből fakadó hibás fordításokat NEM LEHET tényként és bizonyítékként elfogadni vagy használni! (lsd. Fehér "sámánperekről" szóló könyvét, ahol végig táltosokról, esetleg javasokról van szó, annak ellenére, hogy ő sámánnak fordítja (talán már a finnugrizmus hatására?).

- Még van pár tévedés és ellentmondás, de ennyi is bőven elég, szerintem.

Nem lehettünk pogányok, mert a Szent Koronán már a keleti térítők vannak rajta. A magyarokat már megtérítették a bizánciak akkorra.

Aláírás[szerkesztés]

Aki vitába szállt Kargával, nem nevesítette, dátumozta véleményét. Partmoso vita 2017. április 19., 15:04 (CEST)Válasz

Számik - európai nép, nyelvrokon, bár vitatják. A Sámán vita oldalán 2017-04-19. óta van egy felvetés, amire eddig nem válaszolt senki. Partmoso vita 2018. november 22., 13:28 (CET)Válasz