Vita:Szellemi termelési mód

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Utopszkij 8 évvel ezelőtt a(z) Horror témában

Horror[szerkesztés]

Sajnos ez inkább egy esszé, mint szócikk. Az árucsere és a kapitalizmus primitív leírásán kívül pl. a szellemi tulajdon is inkább epés megjegyzést kap.

Nem tudjuk meg ebből a szövegből, ki és mikor találta ki a "szellemi termelési mód" kifejezést és az milyen viszonyban van apl. Marx által is jellemzett tőkés termelési móddal stb. A szöveg logikai felépítése igen laza.

Kellene még ezen egy kicsit dolgozni.--– Linkoman vita 2015. október 16., 19:43 (CEST)Válasz

Köszönöm a véleményedet. Amit tudtam modositottam. Örülnék ha konkrét szövegszerü javaslatot is tennél. Utopszkij vita 2015. október 17., 07:51 (CEST)Válasz

Sokkal jobb lett a szöveg, köszönöm a módosítást. Utopszkij


Láthatólag nem jelentkezik senki, hogy "szaklektorálja" ezt az oldalt. Ez esetben az idők végezetéig rajta marad a fejlécen az erre utaló ablak?

Kedves 84.3.68.47! (a laptörténetből láthatóan ez az IP-számod)!

A Wikipédiát bárki szabadon szerkesztheti. Szerkessz Te is bátran (feltéve ha tudsz és akarsz). Más: egyetlen cikkünk sincs "befejezési határideje".

A cikkek javítását, fejlesztésétől persze főleg attól kellene elvárni, akik elkezdte.

Az alapvető gond az, hogy a "termelési mód" tipikusan marxista kifejezés és nincs még róla szócikkünk. sokat segítene, ha valaki legalább elkezdené.

Kapitányék "marxizálnak", tehát Marx nyomdokain elindulva a "termelés" fogalmát kiterjesztik azokra a (szellemi) területekre, amelyeket Marx még inproduktív (tehát nem termelő) területeknek tartott.--Linkoman vita 2016. február 28., 12:00 (CET)Válasz

Utopszkij: Lehet, hogy maradi vagyok, vagy rosszul tudok valamit; de az én számomra a "lektorálás" szó azt jelenti valaki más ellenörzi, véleményezi amit valaki más írt. Tehát én semmiképpen egy szöveg eredeti szerzöjétől várnám, hogy "lektorálja" saját szövegét.

Remélem, még tartogat számodra néhány újdonságot a Wikipédia szerkesztése. (pl. hozzászólásaidat kérjük írd alá; elég, ha a szerkeszthető mező bal felső sarkában az F és D betűtől jobbra álló ceruzás billentyűre klikkelsz).

Nem lep meg téged, gondolom, hogy a Wikipédián és a Wikipédiért minden szerkesztő önszántából és ingyen dolgozik. Nem alkalmazunk külön lektorokat, hiszen minden egyes szerkesztőnknek joga és lehetősége van adott szövegek lektorálására.

De a lektori tevékenységre senki sem köteles személ szerint; ez is önként vállalt tevékenység.

Természetesen szívesen kisegítjük egymást; pont ezért tettem észrevételeket erre a vitalapra.

Mondhatom világosabban is: Kapitányék kifejezésének értelmét egyetlen művükből veszed és nem dolgoztad fel az alapkérdést, nevezetesen miért "termelési mód", amiről beszélnek? Melyik termelési módot követi a "szellemi"? A tőkést? A szocialistát? Az ázsiait? Mivel nincs feldolgozva a termelési mód önálló szócikk formájában, a Wikipédia olvasói - úgy vélem - nem kapnak választ arra a kérdésükre sem, hogy a szellemi termelési mód hogyan viszonyul a késői szovjet terminológiához, miszerint a műszaki fejlődés is termelőerővé válik.

Természetesen Te döntöd el, dolgozol-e még ezen a cikken vagy sem.

Szerintem még érdemes lenne.--Linkoman vita 2016. február 28., 18:22 (CET)Válasz

--Utopszkij vita 2016. február 29., 11:20 (CET)(Utopszkij:Remélem most "aláirtam" hozzászólásom). Én tőlem ebben a tárgyban ennyi tellett amit eredetileg írtam (és amit a te javaslatodra meglehetősen drasztikusan meghúztam). A témát viszont nagyon fontosnak tartom, szeretném ha mások is elolvasnák ezt a könyvet és elgondolkoznának rajta. Véleményem szerint korunk egyik legjelentősebb ideológia munkája.Válasz