Vita:Spidron

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Grin 2 hónappal ezelőtt a(z) Két vagy négy logaritmukis spirál témában

Vélemény, javaslat kérése[szerkesztés]

Tisztelt Szekesztőtársak! Ez egy új magyar oldal, amely alapot kíván kínálni az angol, azonos című, de kissé felszínes leíráshoz, szócikkhez, annak kiegészítéséhez, átdolgozásához. Eddig csak angol oldal volt egy magyar felismerésről. Most a gondolatkör teljesebb leírását a magyar szerzővel és matematikusokkal egyeztett módon tesszük közzé. Az új szócikkhez kérem ki véleményeteket, javítási javaslatotokat.

Köszönettel Speedron vita 2023. július 9., 07:28 (CEST)Válasz

Jó lett a cikk. Ha nem tudtok már másról írni, akkor a cikk jó. Szalakóta vita 2023. július 9., 10:17 (CEST)Válasz

köszönöm Speedron vita 2023. július 9., 11:10 (CEST)Válasz

Misi Hujter <hujter.misi@gmail.com>

Kedves Barátaim!

Nagyon örültem, hogy végre magyarul is van Spidron szócikk a Wikipédián.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Spidron

Néhány fontos kiigazítást tennék azonban.

1. Az első sorok azt sugallják, hogy a Spidron felismerésén és elnevezésén kívül a geometriai leírás is Erdély Dániel alkotása.

   A geometriai leírást azonban - tudomásom szerint - mások tették meg.

2. Az első kép szerint olybá tűnik, mintha a Spidron a kettétört kocka törési felülete lenne, és mindez ifjabb Rubik Ernő alkotása, hiszen ő írta alá.

3. A definícióban szerepel a "végtelen oldalú poligon" kifejezés. Ez matematikailag értelmetlen. A Wikipédia szerint a poligon véges sok szakasz-oldallal bír.

   https://hu.wikipedia.org/wiki/Soksz%C3%B6g
   Síkidomként definiálható a Spidron, mind S betűre hajazó alakzat, de akkor a kerülete nem végtelen, hanem véges mértékű.

4. A Spidron formula 2008-as keltezésű. Azonban ezt a formulát Szilassi Lajos már 2004-ben közzétette.

     http://math.bme.hu/~hujter/doubt.pdf   
     http://www.model.u-szeged.hu/cd/content/szilassi/Euler3d-kurzus/04%20%20%20A%20kocka%20feldarabol%25a0sa/A%20k%B4-%C1elked%B4-+%20joga.pdf
      http://math.bme.hu/~hujter/180616.pdf
  Furcsa jelenség továbbá, hogy 2018-ban a témáról szóló cikkében Kiss Gergely nem említi, hogy a Spidron formula 10 évvel korábbi közös eredmény lenne Erdély Dániellel. 
      https://www.gathering4gardner.org/g4g13gift/math/KissGergo-PaperOnSpidron-G4G13_20190724.pdf
   

Üdvözlettel

Hujter Mihály

Speedron vita 2024. február 4., 12:20 (CET)Válasz

  1. A geometriára jellemző, hogy szerkesztéssel, formulákkal és leírásokkal is meghatároz entitásokat. A Spidron - hogy mégegy szót belekényszerítsünk a diskurzusba - síkbeli "kiszerkesztése" az egyéni eredményem. A Rubik formatan órájára elkészített harmonika-szerű felület eleve mozgathatónak készült. A térben mozgatható Spidrontányérok általában páros oldalúak. (A különleges egyéb, semispidronok mentén történő hajtogatásokról itt most nem beszélünk.)
2. Említette a cikk szerzője, hogy a Spidron eredeti jelentése a "Spidron" ábrán látható alakzat, de a belőle készített tányérok és azok összeillesztésével létrehozott sorolt felületek is az ún. Spidroncsalád tagjai, ezért használjuk a "Spidron alakzat" kifejezést a reliefekre és poliéderekre is. Azokra, amelyek a Spidron eredeti alakzatból eredeztethetőek. Ilyenkor mellé-tesszük, hogy "-tányér", "-relief", "-poliéder", stb. A kockát felező, szabályos sík hatszögből hajtogatott felület valójában egy spidrontányér.
3. Valóban a szó eredeti értelmében sem egy "hagyományos" poligon a Spidron, hiszen geometriailag "végtelen sok" oldala van, viszont mind az oldalainak hossz-összege, mind a Spidron területe véges.
A Spidron nyúlásmentes mozgásegyenlete nem Erdély Dániel eredménye (nem az én eredményem), de a Spidron meghatározása és az az állítás, hogy a forma mozgatható, az igen. Porter23 vita 2024. február 15., 22:57 (CET)Válasz

Források[szerkesztés]

Ránézésre a cikket Erdély Dániel írta, ami nem feltétlen baj, csak van egy csomó állítás, amire nincs megadva forrás. Egy része „még titkos” és „majd kiderül”, aminek igazából nem is feltétlenül kellene a cikkben lennie. Aránytalanul hosszú a jogi fenyegetések, védelmek, jogi engedélyek rész, de nem trimmeltem nagyon csak szétszedtem a többitől. Nem tudtam felmérni sem, hogy ezen alakzat jelentősége mekkora, illetve a szakemberek által mennyire tartott egyáltalán relevánsnak, vagy a lényege csak az, hogy iparjogvédelmileg körbelője az alkotó anyagi biztonságát, amit az ajándéktárgyak utáni jogdíjakból kap. Ami amúgy lényegtelen, csak a nevezetesség szempontjából érdekes. grin 2024. február 18., 13:02 (CET)Válasz

Két vagy négy logaritmukis spirál[szerkesztés]

A spidron egy véges területű, de végtelen oldalú sík poligon, amely középpontosan szimmetrikus és két négy logaritmikus spirál pontjaira helyezhető csúcsai vannak.

Speedron szerint kettő, Porter szerint négy. Én biztos nem tudom eldönteni. Valaki? grin 2024. február 18., 13:05 (CET)Válasz