Vita:Soós Elemér

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ulrich von Lichtenstein 6 évvel ezelőtt a(z) Értékelések témában

Értékelések[szerkesztés]

Harmadik várkutatónkként meg kell említenem a méltatlanul elfeledett Sóvári Soós Elemér nyugalmazott honvédezredest, aki a XX. század elején teljesen önerőből végigjárta a magyarországi várakat. Utazásait és a feljegyzett tapasztalatait, ez alapján készített várleírásait kb. 20 vastag kéziratos kötetben örökítette meg, amik az Országos Széchenyi Könyvtárban rejtőznek. Sajnos sohasem kerültek kiadásra, sőt a napjainkban dolgozó régészek fanyalogva beszélnek róla, pedig – igaz, hogy régészeti kutatások nélkül! – de Soós Elemér is 100 évvel ezelőtt, sokkal jobb állapotú várromokat tudott felmérni! Az ő munkáiból részleteket lehet már látni a www.varak.hu -- oldalain, mivel a szerkesztők felhasználták a kéziratait. Abban viszont igazuk van a kritikai megjegyzést ejtőknek, hogy Soós Elemér a legtöbb esetben túl sokat képzel {fantáziarajzok!} a romokba.” (1620. hozzászólás)

Én hiszek benne, hogy Soós Elemér nyugalmazott honvédtiszt az 1900-as évek elején még sokkal több falmaradványt láthatott a felkeresett várromokban, mint mi 100 esztendővel később. Csak az a gondom vele, hogy rajzolt! Ami bizony meglehetősen nagy teret engedhet a fantáziának. Sokkal jobb lett volna, ha cipel magával fotómasinát. Mert a lencse nem csal, azt exponálja, amilyen állapotban éppen volt az adott várrom. A Soós-féle rekonstrukciós rajzok pedig tényleg a fantázia szülötteinek mondhatóak.” (53387. hsz.)

Jó értelemben vett igazi fanatikus ember volt Soós Elemér, haláláig űzve a váras szenvedélyét. Nagyon csodálkozom, hogy nem egy várban halt meg, mert az lett volna az igazi vég a számára. Az összes paksamétáját mielőbb digitalizálni kellene, mert a fakuló ceruzaírásait már alig lehet kibetűzni. Persze jól tudom, hogy sok történelmi adata már elavult az újabb kutatások tükrében, de mégis páratlan kortörténeti dokumentum a régi várkutatók egyik legnagyobb alakjáról.” (54225. hsz.) (Várak - Várromok) [1] -- Ulrich von Lichtenstein vita 2017. december 28., 12:16 (CET)Válasz