Vita:Rádióamatőr szolgálatok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Zafir 11 évvel ezelőtt

Nem informatikai cikk, kivetten a besorolást jelző sablon. zafir vita 2012. május 20., 18:37 (CEST) (Informatikai műhely vezetője)Válasz

Rossz a cím! Rádióamatőr mozgalom lenne a helyes. Ezek az emberek (köztük én is) AMATŐRŐK, tehát semmiféle szolgálatot (a köz érdekeinek alárendelt munkafolyamatot) nem végeznek. Mindenki eszkábál egy rádiót otthon, tagjává válik egy klubnak, ahol képzettebb rádiósokkal sajátíthatják el a fortélyokat, a nyelvezetet, a technika kezelését. Azután: irány az éter. Nem értheti meg senki, aki nem csinálta, hogy mit jelent egy fázós éjszakán, Nagyhideghegyen, a komáddal összebújva hallgatni az elvesző morzejeleket, majd az, aki jobban érti őket, kijelenti: Tuvaluról jött egy kolléga. megbeszélitek az időjárást, QSL-lapot cseréltek, és ez azután egy olyan trófea, mint bélyeggyűjtők körében a svéd 3 skiling.

tehát nem szolgálat, hiszen senkit nem szolgál, hanem mozgalom, hisz az önérdek minél teljesebb megvalósulását segíti elő. Csók, --Burumbátor 2006. március 11., 14:19 (CET)Válasz


A hatóság által kiadott rádióengedélyem az amatőrszolgálatban és műholdas amatőrszolgálatban való részvételre jogosít, rádióállomást üzemeltethetek, kísérlezethetek. Az önképzést, az információcserét, a műszaki kutatást szolgálja. --> 6/2006. IHM rendelet és ITU.

A cím jó ( jó egy cím ). Nagyon jó.

Kétségtelen az önképzést ( elektronika és az összes többi tudományág a balesetvédelemtől a csillagászatig ) lehet mozgalmasan (hi) művelni; lehet konstruáló, forgalmazó, távírózó, futva rádiós tájékozódó embereket egymással összemérni és ezt sportnak nevezni.

((( A "kolléga" szó munkatársat jelent. Mi rádióamatőrök egymást amatőrtársnak nevezzük ( OM, OB ). A CB-sek hívják egymást kollégának. Megjegyzem, a CB és PMR nem rádiószolgálat, az amatőrködéssel nem keverendő. )))

--gg630504 2006. július 5., 02:57 (CEST)Válasz


Köszönöm. Csak megjegyzem, hogy az én engedélyemen az 1983-as év vigyorog, és gyakorlatilag egyetlen QSO-t sem csináltam már engedélyem birtokában. Tehát rádióamatőr korszakom nagyjából az engedély megszerzésével egyszerre ért véget. Külföldre utaztunk, és a helyi rezsim nem nézte volna jó szemmel holmi amatőrrádió üzemeltetését.

Így természetesen a szóhasználatom is megkopott kicsit. Egy volt amatőrtárs, --HA 5 ZU 2006. július 5., 07:31 (CEST)Válasz