Vita:Pearl Harbor elleni japán támadás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Andreas P 15 3 évvel ezelőtt a(z) Esemény megnevezése témában
Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2009. január 3.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

támadás[szerkesztés]

Meg lehet csinálni, hogy a "Támadás" bekezdés folytatólagosan következzék az előző után, és ne maradjon ki nagy üres hely? Akela 2007. augusztus 1., 20:42 (CEST)Válasz

Képfigyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commonson. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből, ellenőrizd a commonsos lapját, hátha időközben visszavonták a törlési jelölést, vagy eleve tévedés volt. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal. Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker vita 2008. június 14., 12:26 (CEST)Válasz

SN szakaszok törlése[szerkesztés]

Töröltem az alábbi részeket:

"Meglepő a tévedés, ha figyelembe vesszük, hogy a B-17-esek Kaliforniából jöttek, és az Hawaiitól nem északra, hanem keletre van, ráadásul számban elmaradtak a japánoktól, méretben viszont sokkal nagyobbak voltak. Bizonyos dokumentumok arra utalnak, hogy az amúgy nem túl ütőképes amerikai hírszerzés ebben az ügyben jól végezte a dolgát, a jelentésük Roosevelt elnök fiókjában lapul(t). Ennek ellenére senki sem gyanakodott egy japán támadásra, aki viszont tisztában volt vele, nem szólt."

1. Az ebben a korban használatos radar még nem tudta a gépeket úgy megkülönböztetni mint a maiak. A leolvasó képernyője is inkább hasonlított egy oszcilloszkóp képernyőjére. A jel nagysága jelezte a közelítő gépek számát/nagyságát, az irány meghatározása is elégé pontatlan volt. Mindemellett tudni kell, hogy a radarkezelők jelentették a parancsnokságnak, hogy mit észlelnek - nagy számú gép közelít a szigethez - amit az ügyeletes tiszt figyelmen kívül hagyott (B-17 bombázok miatt, az iránnyal nem foglalkozott).

2. A hírszerzés információi alapján a pearl harbor-i parancsnokság kapott egy általános értesítést, hogy támadás várható. A konkrét figyelmeztetés sajnos már a támadás után érkezett meg.

3. A többit átírtam a "Szándékos tétlenség elmélete" c. szakaszban.--Kavicsposta 2009. december 28., 00:06 (CET)Válasz

Ez ma már nem elmélet. Elég buta szakasz címnek. Vjulcsa vita 2016. december 8., 20:45 (CET)Válasz

Esemény megnevezése[szerkesztés]

Pár éve átneveztem ezt az akkor "Pearl Harbor-i csata" címmel szereplő szócikket "Pearl Harbor-i támadás"-ra. Indoklásként azt adtam meg, hogy a rajtaütés jellegű hadművelet egyoldalúsága miatt nem nevezhető csatának. Az új címbe szerintem be kellett volna kerüljön az "ellen" szó, valahogy így: "Pearl Harbor elleni támadás" avagy "Pearl Harbor elleni japán támadás". Amennyiben forrás van arra, hogy az esemény a magyar szakirodalomban "Pearl Harbor-i csata" néven is ismert, akkor ezt is meg lehet említeni a bevezetőben. Vélemények? – Andreas vita 2020. december 5., 20:48 (CET)Válasz