Vita:Oboa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Villanueva 5 évvel ezelőtt a(z) Mitől „haut” az hautbois? témában

Mitől „haut” az hautbois?[szerkesztés]

A francia haut szó elsődleges szótári jelentése ’magas’. Ugyanakkor pl. az a kifejezés, hogy „parler à haute voix” nem a hangmagasságra utal, hanem azt jelenti, hogy ’fennhangon, emelt hangon beszélni’. A francia wikipédia fr:Instrument de musique médiévale szócikke a következőképpen fogalmaz:

„Les instruments de musique en usage durant le Moyen Âge sont de plusieurs ordres. On distingue dans l'instrumentarium médiéval, les « hauts » et les « bas » instruments, définis selon leurs emplois et leurs sonorités : hauts instruments pour le plein air comme les tambours, les cornemuses, les trompettes, etc. et bas instruments pour la musique d'intérieur, luth, viele, guiterne, etc.”

Vagyis a középkori zenében megkülönböztettek „haut” és „bas” hangszereket. Ez nem a hangmagasságra vonatkozott, hanem arra, hogy az „haut” hangszereket a hangerejüknél fogva szabadtéri zenélésre használták, míg a halkabb „bas” hangszereket belső térben szólaltatták meg. Az oboa, hautbois szóban az haut erre utal. – Villanueva vita 2018. július 22., 20:49 (CEST)Válasz