Vita:Nemesnépi Zakál György

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Doncsecz 15 évvel ezelőtt a(z) Anon szerkesztő megjegyzése témában
Ez a szócikk témája miatt az Irodalmi műhelyek érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Irodalmi témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Anon szerkesztő megjegyzése[szerkesztés]

A fent felsorolt információk tévesek!!! Jó lenne odafigyelni, illetve utána nézni a dolgoknak. Nemesnépi Zakál György nem Őriszentpéteren, hanem Senyeházán szervezi meg a református egyházközséget. A már meglévő Őriszentpéterhez, Kercához és Nagyrákoshoz tartozó reformátusok részére a hozzájuk közelebb lévő Senyehán szervez eklézsiát. 1803-tól leányegyház, ezzel együtt megkezdődik az önállósulás folyamata is, mely 1805-re teljesedett ki azzal, hogy önálló lelkész érkezett a településre. Nemesnépi Zakál György vezetésébvel az őrségiek 1803-ban egy 7x4 m-es oratóriumot (fából összerót gerendaház)imaházat és iskolát épatettek, 1817-ben elhatározzák, hogy a leégett imaház helyére templomot építenek téglából. A templomot 1821. október 28-án szentelték fel. Az őrségiek sokkal inkább arra az időszakra emlékeznek, hogy az egyházközség megszervezésével egyidőben az okatást is elindította Senyeházán, mely ezen településeken élők részére a felemelkedést is szolgálta.

Pozitív dolgokról is írhatnál akkor, mert a forrásaim nem tartalmazták ezt, csak az akkori konfliktusait az őrségiekkel. A nacionalizmus pedig valószínűleg nem a szélsőséges nézet szerint értendő, mert akkoriban a nacionalizmus még teljesen nem volt szélsőséges. Zakál nacionalizmusa feltehetőleg az Őrség iránti hazaszeretetéről és nemesi büszkeségéről szól. [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. október 2., 13:33 (CEST)Válasz


Kedves Doncsecz! Eddig még soha nem írtam, nem szerkesztettem, nem szóltam hozzá egyetlen szócikkhez sem. Viszont most nem tehettem meg, hogy nem írok. Új nekem ez a rendszer, bár szoktam használni rendszerint akkor, ha valamilyen információra van szükségem.

Köszönöm, hogy javítottad a dolgokat :-)

Az Őrségben élek. Sajnos most nincs időm, hogy bővebben írjak az általam ismert források alapján Nemesnépiről. Ígérem, hamarosan sor kerül rá.

A nacionalizmussal kapcsolatban: pontosan az a gondom, amit te is írtál, hogy abban az időben ez még nem azt jelentette, mint amit ma. Ha valakire rámondják, hogy nacionalista nézetei vannak, akkor már nem is ember. Mi itt az Őrségben másképpen látjuk, az hogy szerette az őrségieket, ezért hajlandó volt anyagi áldozatokat is hozni, vagy, hogy azt látjuk jó magyar volt, és esetleg ennek hangot is adott ez még nem jelenti azt, hogy nacionalista volt.

Fontos ez, hiszen, ha egy ma élő ember a szócikket olvassa, akkor máris negatívan fogja értékelni Nemesnépi Zakál György személyét. Ezt természetesen mi nem szeretnénk.

Még egyszer: ígérem írok még az Őrségről, Nemesnépiről és a Pálóczi Horváth Ádám itteni tevékenységéről is. üdv. Herkules 73

Valahogy igazad van, értelmezni kell, hogy az akkori nacionalizmus mit is jelentett. Nagyon örülök, hogy szándékodban áll írni az Őrségről, ami főleg azért is fontos, mert a tájat Magyarország hét csodája közé sorolták be. [törölt kép] DoncseczTöj njaš spor. 2008. október 4., 07:25 (CEST)Válasz