Vita:MINIX

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Mr Steve 16 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. június 5.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Az angol eredetiből idézek: Some of these were written because AT&Ts initial licensing of Unix precluded it being sold to organisations for commercial use.

Szó nincs itt védjegyről. Mindjárt javítom. Millisits 2004. november 20., 11:03 (CET)Válasz

A kivágott magyar szöveg, az utókornak: "Ezek azelőtt keletkeztek, hogy az AT&T birtokában levő UNIX védjegyet üzleti felhasználásra elérhetővé tették volna."

Millisits 2004. november 20., 11:07 (CET)Válasz

Kérdésem, hogy a Minix az UNIX-szerű rendszer volna? Tanenbaum előadását végigültem, és egyáltalán nem tűnt UNIXhoz hasonlónak... Tetra vita 2007. december 27., 00:15 (CET)Válasz

Igen, az. Az, hogy UNIX-szerű nem azt jelenti, hogy ugyanolyannak kell lennie. Eleve a Linux (ami szintén UNIX -szerű) első verziója is Minix alatt fordult, és a file-rendszer is hasoló volt. Igazából nagy különbség a mikrokernel, ami nem igazán jellemző a unix-linux -okra, ahol monolitikus kernel van. Tanenbaum részben azért is írta meg a Minixet, hogy megmutassa, a mikrokernel milyen jó dolog. Aztán ezen össze is vesztek Torvalds -al, keress rá google -ban egész érdekes levelezésük volt :)
2005 -ben kijött a Minix v3, ezt nem néztem meg alaposabban de szintén UNIX-szerűnek nevezhető, ezt láthattad az előadáson (amire nem tudtam elmenni :( ). Megfelel a POSIX szabványnak is. Amúgy van neki honlapja: Minix3, nézd meg és döntsd el magad. Teljes forráskód letölthető, tanulni is sokat lehet belőle.
Üdv, – Mr Steve vita 2007. december 28., 07:19 (CET)Válasz
Nem a kernel teszi az oprendszert? Mert a mikrokernel, meg az egész szemlélet teljesen más... elolvastam a Unix-szerű lapot, és nem látom, a Minix miért lenne az. Tetra vita 2007. december 28., 11:25 (CET)Válasz
Igen is, meg nem is. A Windows-UNIX között nyilvánvaló a különbség, de egy oprendszer nem csak kernelből áll, van mögötte egy szemlélet is (gondolok itt a win mindenre tízszer rákérdezek vs a UNIX csinálj amit akarsz filozófiájára). A Linuxnak sem tisztán monolitikus kernele van, inkább egy átmenet a kettő között.
Visszatérve a Minix -hez, szerintem nagyon is hasonlít a UNIX -okra. Filerendszer szinte ugyanaz, ugyanúgy barkácsolható, megvannak az alapvető unix parancsok is. Igazság szerint inkább a BSD -kre hasonlít, mint a Linuxokra, de egy tőröl származnak.
Szerintem egyáltalán nem különbözik a szemléletük, a kernel felépítése különbözik, de felhasználói szinten nem hiszem, hogy van különbség. (És még nem említettük az open-source vonalat, már csak ezért is UNIX-szerű.)
Üdv, – Mr Steve vita 2007. december 29., 07:00 (CET)Válasz