Vita:Mátyásdomb (Magyarország)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kit36a 14 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Földrajzi témájú szócikkek (vázlatos besorolás)


Részlet Csizmazia Istvánné irodalomban hivatkozott Enying-monográfiájából (1984):

..."Az 1977. évi április elsején Mátyásdomb, Enying nagyköz¬ség társközségévé vált. Illetékes közigazgatási hatóság az enyingi nagyközségi közös tanács.

A felszabadulás előtti időben Mátyásdomb helyén a Festetics grófi család tulajdonát képező "Fekete puszta" volt, egy kisebbszerű kastéllyal, gazdasági épületekkel és mindössze 9 cselédházzal. A Kormány telepítéspolitikájának következtében a második világháború után történt földosztás idején Heves, Nógrád megyékből és Dunántúl egyes részeiből települtek ide nincstelen, főként addig summáséletet élő családok. Illetékes hatóságok és szakemberek közbejöttével utcákat alakítottak ki. A házak építéséhez a telepesek kevés kamatú kedvezményes kölcsönt kaptak. Így keletkeztek az I. és II. típusú családiházak.

A telepesek az őslakosság összefogásával kezdtek hozzá községük kialakításához. Gombamódra épültek a házak. Társadalmi munkával példaszerű parkot építettek, állami segítséggel itt épült fel a tanácsháza, jelenleg a tanácsi kirendeltség épülete. A földműves szövetkezet vegyesboltot és italboltot épített. Ugyancsak a parkban találjuk a párthelyiséget, könyvtárat és ifjúsági klubbot magába foglaló épületet.

Orvosi rendelő, iskola, pedagógus szolgálati lakások épültek az évek során. Az 1952. évben a Kormány önálló községgé nyilvánította, nevét demokratikus módon választotta a lakosság. Így lett Mátyásdomb.

Földrajzi fekvése: Enying központjától délkelet irányban a 64-es úton 6 km távolságra lévő ponttól északkeleti irányban vezet be a bekötőút Mátyásdombra. Évek hosszú során alakult ki a mai Mátyásdomb, jelenleg 273 házzal. Utcái: a Vörös Hadsereg, Dózsa, Pusztai, Szabadság, Kossuth, Zrínyi, Rákóczi, Ady, Petőfi, Damjanich u. "...

Kit36a vita 2010. március 14., 18:53 (CET)Válasz