Vita:Landerer Lajos

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ogodej 13 évvel ezelőtt a(z) Megjegyzések a cikkhez témában
Ez a szócikk témája miatt az 1848–1849-es műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
1848–49-es témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Állítólag Landerer azt mondta: "Hát én ezt nem nyomtathatom ki, nincs rajta a cenzor pecsétje, de ha lefoglalnák..." A márciusi ifjak meg: "Lefoglaljuk!"

Meg állítólag pont vitetett be aznapra papírt, hogy legyen mire kinyomtatni...
Az Indexen voltak ilyen jópofa történetek 1848-ból. Drkazmer No mesélj... 2008. november 2., 20:27 (CET)Válasz

Ismert besúgó volt a reformkor idején Landerer Lajos, a pesti nyomdász. A nyomdászok nagy része rendkívül fontos bizalmi posztot töltött be, nem véletlenül bízta meg többségüket titkosszolgálati munkával Bécs. Landerer adta ki ugyanis korábban Kossuth Pesti Naplóját, ám kiderült, hogy a magyar politikus rendszeresen túljárt a besúgók eszén, így aztán Bécs nyomására, pontosabban Landerer provokációjára kénytelen volt Kossuth megválni az újságtól.

Landerer pályájára 1848. március 15. tette fel a pontot: éppen az ő nyomdájában nyomtatták ki ugyanis a többek között a sajtószabadságot is követelő híres 12 pontot. Később ebben a nyomdában nyomták a híres Kossuth-bankót is, így Landerernek bujdosnia kellett a szabadságharc után. Üzletét társa, Heckenast Gusztáv folytatta, s utóbb ebből a cégből alakult a híres könyvkiadó, a Franklin Társulat is.– Dencey 2008. november 2., 20:37 (CET)

De most mindkettő besúgó volt? Mert a Heckenast szócikkben az áll, hogy Heckenast volt a besúgó.
Egyébként itt az Index cikke. De ezt a papírbekészítőst már a középiskolai történelemtanáromtól is hallottam.
A forradalmi ifjak végül megérkeznek a Pilvaxba, és feltüzelik a népet a 12 ponttal és a Nemzeti dallal. Az Egyetem térre, majd az ötezer fősre duzzadt tömeggel Landerer nyomdájához vonulnak, hogy kinyomtassák a forradalom két fontos dokumentumát.
Landerer ellenállt egy ideig, de valójában már előző este jelentette neki a titkosrendőrség, hogy másnap a pesti fiatalok jönnek nyomtatni. Egy nappal korábban mondta a gépmesterének, Krisztián Gluccsnak: "Gluccs úr kérem, holnap jönni fognak a fiatalurak. Ha kevesen vannak, akkor a nyomda személyzet elbír velük, akkor ki kell pofozni őket. Ha sokan vannak, isten neki, meg köll csinálni amit kérnek. Csak okosan Gluccs, csak okosan. Mindenesetre áztasson be sok papírt".
Drkazmer No mesélj... 2008. november 2., 23:51 (CET)Válasz

Megjegyzések a cikkhez[szerkesztés]

Az alábbi, szerkesztő:Jocipovicstól származó bejegyzéseket ide tettem a cikkből, mivel nincs hozzájuk forrás rendelve. Forrásolás után visszarakható. (vastagított rész)

  • Landerer igazi hazafi volt, nagyapja a Martinovics-perben súlyos fogságot szenvedett, a börtönben halt meg. Sokáig tévesen állították, hogy Landerer jó kapcsolatot tartott a bécsi udvari körökkel és az osztrák titkosrendőrséggel is. Ennek épp az ellenkezője igaz.
  • 1844-ben a bécsi udvar nyomására Landerer kénytelen volt kiprovokálni Kossuthnak a főszerkesztői posztról történő lemondatását.
  • Utóbb tisztázódott, hogy a bécsi titkosrendőrséggel nem Landerer, hanem üzlettársa, Heckenast tartott fenn jó kapcsolatot. Heckenast ügyes taktikával Landerert igyekezett besúgói színekben feltüntetni, s vevőkörét is félrevezetni. Később Kossuth is rájött, hogy tévedett: Landerer nem vétkes. Baráti-, bizalmi viszony is kialakult kettejük között, ennek köszönhető, hogy Kossuth rábízta a Kossuth bankók előállításának kényes, bizalmas munkáját. --Ogodej vitalap 2011. március 8., 21:08 (CET)Válasz