Vita:Lézeres szemműtét

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 149.200.72.0 4 hónappal ezelőtt a(z) Alapvető hazugságok témában

Üdv! Az első bekezdésnél javítanám a következőket. A lézeres szemműtét szemsebészeti eljárás, amelynek az a lényege, hogy az úgynevezett excimer lézerrel kijavítják a szem fénytörési hibáját. Ez háromféle módon történhet: ----> A lézeres szemműtét szemsebészeti eljárás, amelynek az a lényege, hogy az úgynevezett excimer lézerrel kijavítják a szem fénytörési hibáját. Ez jellemzően három alapesetben valósítható meg: Hiszen maga a módszer (PRK, LASIK, stb.) potenciálisan ugyanaz az eltérő anomáliák esetén is. A harmadik pontot is javítanám, ott az első mondat teljesen helytelen, ráadásul már a második mondat is utal a helytelenségre, hiszen az asztigmia nem belső szemtengelyferdülés. Belső szemtengelyferdülés (astigmia) esetén a szemben egy domborúbb és egy laposabb görbület alakul ki, ezért a fénysugarak nem egy pontban találkoznak. ----> Asztigmatizmus vagy asztigmia (nem pontszerű leképezés) esetén a szemben egy domborúbb és egy laposabb görbület alakul ki, ezért a fénysugarak nem egy pontban találkoznak.


Helló! Beírtam, hogy a világon több mint 10 millió, Magyarországon több, mint 100k ilyen műtétet végeztek már. A sikeresség százalékos arányát is jó lenne feltüntetni.--Mazarin 2007. május 5., 21:41 (CEST)Válasz

Nehéz pontos választ adni: attól függ, mikor tekintjük a műtétet sikeresnek. Ha a műtét akkor sikeres, ha nem lépett fel látást veszélyeztető szövődmény, akkor az arány gyakorlatilag 100% -- a PRK műtétem előtt alaposan utánanéztem, hogy van-e adat PRK-val "elrontott" szemről, de nem találtam ilyet. Ha akkor sikeres a műtét, ha a beteg látásélessége szemüveg vagy kontaktlencse nélkül jobb lesz, mint a műtét előtt volt, akkor is közel 100%-os lesz a sikeres műtétek aránya. Ha úgy kérdezzük, hogy hány %-ban érhető el a szemüveg nélküli 1,0-s látásélesség, akkor viszont leginkább azon múlik az arány, hogy mekkora volt a műtét előtt a fénytörési hibája.

A lasik eljáráshoz[szerkesztés]

A cikk szerint a LASIK eljárás veszélyes, idejemúlt. Ezzel szemben a kapcsolódó tanulmányok szerint [1] [2] nem mutatkozott eltérés a műtétet követő 6 hónap elteltével a szaruhártyán. A cikk nem hoz forrást a "veszélyek és szövődmények" mellett.

  1. B. Sonigo, V. Iordanidou, D. Chong-Sit, F. Auclin, J. M. Ancel, A. Labbé, C. Baudouin: In Vivo Corneal Confocal Microscopy Comparison of Intralase Femtosecond Laser and Mechanical Microkeratome for Laser In Situ Keratomileusis. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2006; 47: 2803-2811.
  2. S. V. Patel, L. J. Maguire, J. W. McLaren, D. O. Hodge, W. M. Bourne: Femtosecond laser versus mechanical microkeratome for LASIK a randomized controlled study. Ophthalmology. 2007. Aug. 114(8): 1482-90. Epub 2007 Mar 13.

A LASIK lebeny mindig tangenciális irányban készül, nem tud másképp, mivel a mikrokeratom szövődménymentes esetben is csak egyenes síkban képes vágni. Ezzel szemben a femtolézer szögben, ívben, bárhogy képes lebenyt kialakítani. Így a femtolézer által készített lebeny tud párhuzamosan haladni a szaruhártya lamelláival és a lézer tud peremes lebenyt készíteni, ami nem tud oldal irányban elmozdulni. Ezért nem érzékeny az oldal irányú mechanikus hatásokra, mint a mikrokeratommal készült LASIK lebeny.

A cikkben írt állítás, miszerint nem nő vissza a lebeny, egy szűk réteg által terjesztett hoaxnak látszik: http://boards.straightdope.com/sdmb/archive/index.php/t-403318.html

Nem hoax, tény. Ugyanakkor nincs szó arról, hogy a LASIK vagy a femtoslasik lebeny nem gyógyul meg. Meggyógyul, a hámszövet befedi a vágás helyét, a lebeny pedig letapad. Viszont sem a LASIK sem a femtolasik lebeny nem nő vissza, mivel a szaruhártya szövete nem képez kötőszöveti heget, mint pl. a bőr, ha vágás éri. Ezért van jelentősége annak, hogy a femtolasik lebeny peremes lebeny, a perem akadályozza meg abban, hogy elmozduljon oldalra. Gyanús továbbá az is, hogy itt a könnyellátás helyreállásához legfeljebb és nem legalább egy évet írnak: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3235707/

A könnyellátás helyreállása az idegregeneráció függvénye. Itt ismét jelentősége van a lebenykészítés módjának, a femtolézer képes arra, hogy kövesse a szaruhártya lamelláris felépítését. Ez a regeneráció szinte mindig lezajlik egy éven belül, ha nem, akkor a száraz szem szindróma sok más oka között kell keresgélnünk.

Lézeres szemműtét[szerkesztés]

A "lézeres szemműtét" nem csak a refraktív célú, szaruhártyán végzett műtéteket jelenti. Ide tartozik még pl.:

  • retinaleválás, cukorbetegség vagy időskori maculadegeneratio miatt végzett retinalis lézerkezelés,
  • szürkehályogműtét után kialakuló ún. másodlagos szürkehályog esetén a hátsó lencsetok lézeres megnyitása

Alapvető hazugságok[szerkesztés]

Rengeteg hazugságot, megalapozatlan marketing tartalmat jelenít meg ez a lap!

Egyrészt nem igaz, hogy 100% a sikerességi ráta! Mivel méri? Hogy nem vakult meg az páciens? Úgy lehet…

Másrészt a vastagon szedett rész is nettó hazugság, hogy nem romolhat vissza a szem. De, vissza romolhat, és igen nagy százalékban meg is teszi!

89.132.104.185 (vita) 2023. október 24., 14:25 (CEST)Válasz

Igazad van, nincs 100%-os operáció, és a sikeresség is elég lazán lett definiálva. Később írja is a LASIK-nál, hogy ott 0,5%-os a szövődményel aránya; egyéb kellemetlen mellékhatásokat pedig definíció szinten kizár.
"Másrészt a vastagon szedett rész is nettó hazugság"
Ignorálod az előtte és utána következő bekezdéseket. Hosszútávon én is úgy tudom, hogy nem romlik. Olyan szempontból, hogy nem regenerálódik a módosított réteg. 149.200.72.0 (vita) 2023. december 22., 10:09 (CET)Válasz