Vita:Komáromi vasúti összekötő híd

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Puskás Zoli 17 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Vasúttal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Közlekedéssel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)

Ennek a cikknek van értelme? van összvissz 2 híd. Meg kéne írni mindkettőt, és ráhúzni a Duna-hidak sablont, abban benne van az összes. Ha mind2 híd külön cikkbe megy, akkor ebben mi lesz? Villy/Üzenet 2006. augusztus 28., 11:21 (CEST)Válasz

Asszem rendbetettem. Ha van még óhaj, sóhaj, kiabáljatok! - Gaja  2006. augusztus 28., 15:02 (CEST)Válasz
Igazáből tényleg külön-külön lenne értelme, ha már ez a szokás alakult ki, de ahhoz ez a cikk még egy kicsit kevés. Felvettem az elvégzendő feladataim listájára, mert amelyik Duna-hídról nem lehet legalább fél oldalnyi hasznos infót összegyűjteni, az a híd nemhogy nem létezik, de még ötlet szintjén sem fordult meg soha senki fejében. -Puskás Zoli 2006. december 15., 10:14 (CET)Válasz

Javítanivaló: a híd elnevezése[szerkesztés]

Az összekötő vasúti híd elnevezés (azaz a szócikk címe) egy igen gyakori tévedés a közéletben, és mondhatom: a vasutas szakma köreiben is. Az a híd az ún. összekötő vasút megépítéséhez vált szükségessé, mely a 1872. évi IX. törvénycikk alapján született, hogy összekösse a Duna két partján levő különböző vasúttársaságok különböző vonalait, lásd térképen.

Azt már a Budapest–Esztergom tervezésekor eldöntötték, hogy a vonal budapesti végpontja a Duna bal partján lesz, így a másik budapesti vasúti híd a vasútvonal épülésével egyidőben született (1892). Az Újpesti vasúti hídra tehát az összekötő híd elnevezés nem indokolt, helytelen, megtévesztő. Ugyanis összekötő funkciója annyi, mint bármely másik hídnak: a folyó két partját köti össze. Ezen alapon minden hidunk összekötő: a Szolnoki összekötő híd, Bajai összekötő híd stb. (Megjegyzem: a dunaföldvár–solti vasúti kapcsolatra sokkal inkább illett volna ez a megjelölés, ott mégis sosem került elő.) Sőt: az összes közúti híd nevébe is fel kellene venni. Vagy lehetne állandósult szókapcsolatként összekötőhíd, összekötő-aluljáró, összekötő-alagút stb.

A fentiek alapján a Komáromi vasúti összekötő híd név tehát még nagyobb abszurdum, inkább meg kellene állítani annak elterjedése előtt. Mert ha nem mindenhol – akkor inkább sehol.

Lásd még: Összekötő vasúti híd vitalapja

Üdvözlettel: Capras Dávidvita 2019. november 13., 17.34 (Köz.-e. i.)