Vita:Koldulás

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 7 évvel ezelőtt

Kivágtam egy forrás nélküli véleményt:

"A koldusok számának növekedése és az irántuk tanúsított bizalmatlanság eredményeként napjainkban a legtöbb embert zavarja a kéregetők látványa, és sokan úgy gondolják, hogy azok visszaélnek az emberek együttérzésével."

Ez a mondat több, forrás nélküli állítást tartalmaz, és több állítás van mögötte.

Nézzük csak, mit állít:

  • A koldusok számának növekszik
  • a koldusok iránt "tanúsítanak" bizalmatlanságot valakik

Következmény: a legtöbb embert zavarja a kéregetők látványa, de ez még nem elég, mert a zavaró látványt nyújtó kéregetők VISSZAÉLNEK az emberek EGYÜTTÉRZÉSÉVEL.


Nézzük csak, mi van emögött:

  • A "legtöbb ember" nem hajlandó segíteni a koldusokon, nem ad nekik semmit - a látványuk és az irántuk való bizalmatlanság miatt.
  • A "legtöbb ember" ugyanakkor meg van győződve arról, hogy benne van együttérzés (vagy legalábbis volt), de ezzel a kéregetők visszaéltek/visszaélnek. Nehezen érthető ugyan, hogy az előítéletesnek beállított "legtöbb ember" "tanúsított"-e egyáltalán együttérzést valaha, vagy csak egymástól hallja a "legtöbb ember", hogy ezek milyenek.

A "legtöbb ember" kapcsán megfogalmazottakról nem világos, vajon csak a magyar "legtöbb emberről" van-e szó, vagy más nációkról is. Ha csak a magyarságról, akkor kikérem a nevü(n)kben ezt a gyanúsítgatást. --Linkoman vita 2017. április 4., 19:36 (CEST)Válasz


Szia!

Lehet, hogy túl sokat magyaráztam bele, vagy rosszul fogalmaztam meg. Az idézett forrásban mindenesetre az áll, hogy:

  • „Az emberek mintegy felét nagyon, további egyharmadát kismértékben zavarja a koldusok látványa” (tehát 83%-ot zavar vmilyen mértékben)
  • „41 százaléka gondolja úgy, hogy a koldusok visszaélnek az emberek segítőkészségével”
  • derül ki egy 1994-es magyarországi felmérésből (Marketing Centrum)

üdv, Whitepixels vita 2017. április 6., 21:28 (CEST)Válasz

Nem a belemagyarázás itt a kérdés, hanem az, hogy vajon tényleg reprezentatív volt-e a 23 évvel ezelőtti felmérés.--Linkoman vita 2017. április 6., 21:36 (CEST)Válasz