Vita:Közös jogkezelés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 1 évvel ezelőtt

T. Szerkesztőtársak! Azt gondolom, hogy az önkormányzati közös hivatalok is a közös jogkezelők közé tartoznak, csak itt kisebb egységekről lehet szó pl. községek közös önkormányzati hivatalai esetében és államigazgatási feladatokról, jogokról, nem pedig Ptk típusú szerződéses jogokról.A 2011. évi CLXXXIX. törvény hatályos szövege:

"85. § (1) Közös önkormányzati hivatalt hoznak létre azok a járáson belüli községi önkormányzatok, amelyek közigazgatási területét legfeljebb egy település közigazgatási területe választja el egymástól, és a községek lakosságszáma nem haladja meg a kétezer főt. A kétezer fő lakosságszámot meghaladó település is tartozhat közös önkormányzati hivatalhoz.

(2) A közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések összlakosságszáma legalább kétezer fő, vagy a közös hivatalhoz tartozó települések száma legalább hét.
(2a)  Ha a kialakítandó közös önkormányzati hivatalhoz tartozó települések közül valamelyik város, a (2) bekezdésben meghatározott összlakosságszámra vonatkozó követelményt nem kell alkalmazni.
(3)  Közös önkormányzati hivatal létrehozásáról vagy megszüntetéséről az érintett települési önkormányzatok képviselő-testületei az általános önkormányzati választások napját követő hatvan napon belül közigazgatási szerződésben állapodnak meg. A megállapodás az általános önkormányzati választásokat követő év január 1-jén lép hatályba." 

Ha valamely települések ezt létrehozták, úgy a közigazgatási szerződés számára kell hivatkozni talán a wiki-ben, s megadni a helyet, ahol ez megtekinthető. Lehet, hogy ez egy jelentős feladat a wiki pontosítását illetően. SzaladdinKérlek, hogy a szócikk vitalapján írj! 2022. szeptember 6., 14:09 (CEST)Válasz

@Szaladdin:-- Kedves szerkesztőtársam! A "közös jogkezelés" szerzői jogi fogalomként ismert; a cikk kizárólag erről szól.

Te a közös önkormányzati hivatalokra vonatkozó jogszabályokat idéztél; ezek a szövegek sehol sem említik, hogy a közös hivatalok "közös jogkezelők" lennének. A Google kutatás is azt támasztja alá, hogy itt szerzői jogi fogalomról van szó.

Ajánlom, nézd meg a helyi önkormányzatokról szóló szócikkeinket, mivel a Te témád ezeket érinti. Üdv.--Linkoman vita 2022. szeptember 7., 10:27 (CEST)Válasz