Vita:Határkérgi rendszer

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 94.21.93.169 9 évvel ezelőtt a(z) vitatott megítélés témában
Ez a szócikk témája miatt az Orvostudományi műhely/Anatómiai munkacsoport érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Anatómia témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

vitatott megítélés[szerkesztés]

mivel a cikk "csonk" státuszban van, idefordítom az angol cikk "Academic dispute" azaz a szakma által vitatott megítélésről szóló bekezdést, de a cikk szerkesztését nálam avatottabb szerkesztőre hagyom.


A "limbikus rendszer" kifejezés megítélése vita tárgyát képezi a szakemberek közt: pl. LeDoux szerint a fogalom elavultnak tekinthető és célszerű volna használatát mellőzni. Eredetileg a limbikus rendszert az agy érzelmi központjának tekintették, a tudatos gondolkodást pedig a neokortexnek tulajdonították. Azonban, mivel a gondolkodás az emlékek képzésén és megőrzésén alapul, amiben szerepet játszik a hippokampusz, amely az elsődleges limbikus struktúra része: a hippokampusz sérülése súlyos gondolkodási (memória-) zavarokat okoz. Továbbá a limbikus rendszer "határait" többször újra kellett rajzolni az újabb neurológiai ismeretek alapján. Ebből kifolyólag, bár igaz, hogy a limbikus struktúrák közelebbi kapcsolatban állnak az érzelmekkel, az agyat egységes, integrált rendszernek tekinthetjük.


(nem lett szép, de kiindulópontnak talán megteszi a cikk bővítéséhez.) 94.21.93.169 (vita) 2014. október 19., 00:12 (CEST)Válasz