Vita:George G. Meade

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Hadtudományi szócikkek (vázlatos besorolás)
Életrajzi szócikkek (besorolatlan)

földrajzi tévedés[szerkesztés]

A szócikkben olvastam, hogy Meade a gettysburgi csatát Virginia államban, Spotsylvania megyében vívta. Gettysburg nevű településből több is van az Egyesült Államok területén, esetünkben a Pennsylvania állambeli Adams megye székhelyéről van szó. Tehát a csatát nem Virginiában, hanem Pennsylvaniában vívták. Hogy miért?

Minden forrás megerősíti, hogy 1863 kora nyarán Robert E. Lee déli tábornok egy nagyobb szabású merész portyát tervezett Virginia északi határán túl. Két célja volt ezzel: át akarta hárítani a háború pusztításait Virginia állam területéről egy érintetlen területre, másrészt gazdag zsákmányban reménykedett, mert katonái egyre súlyosabb nélkülözésnek voltak kitéve, és egy sikeres portyától várt megoldást. Ezeket a tényeket megerősítik többek között Shelby Foote, Gary W. Gallagher, John Keegan és David J. Eicher írásai is.

Aztán, ahogy az északiak és a déliek kölcsönösen próbálták megismerni egymás tartózkodási helyét, kiderült, hogy gyakorlatilag egymással párhuzamosan haladnak, egy hegyhát választotta el őket. Lee, aki arra számított, hogy a Meade által vezetett Potomac-hadsereg Virginiában van, igencsak meglepődött, amikor hírét vette, hogy Meade csapatai már Maryland, sőt Pennsylvania területén vonulnak. Mire pedig mindketten észbe kaptak, előőrseik már tűzharcba keveredtek, és ők kénytelenek voltak becsatlakozni a fősereggel...