Vita:Garabonciás (mitológia)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt ZorróAszter 8 hónappal ezelőtt a(z) A garabonciás szó eredete II. témában

A garabonciás szó eredete[szerkesztés]

Kedves @Milei.vencel:!
"... Melyik szót eredezteti a sok közül?? barboncás?? ........ Mi a brabanti(a) jelentése, ha nem földrajzi névként vesszük???"

  • 1. Miután kitörölted azt a részt, hogy "A garabonciás bizonytalan eredetű szó. A sokféle alakváltozat tovább nehezítette az eredet azonosítását.", azután persze már nem egyértelmű, hogy a garabonciást.
  • 2. A brabantia szóval az a legfőbb gond, hogy nem létező. (Az újabb keletű szemeteszsák márkától tekintsünk el.) Aki ennek ellenére használja, az feltehetően brabant/brabanti értelemben használja.
  • 3. Most, hogy kitörölted mindezeket, az olvasóban az a téves képzet keltődik, hogy a garabonciás szó eredete tisztázott, holott egyáltalán nem. Ugyanis a garabonciás hangalakja nagyon messze van a nekromanciától de még a gramanciától is. Tehát így kellene még hozzá az agronómusból ugrómókust kreáló lelemény is. Csakhogy ennek a lépésnek nincs nyoma. Üdv: ZorróAszter vita 2020. július 5., 14:55 (CEST)Válasz

Azért töröltem, mert értelmetlenség volt benne. először:

  • A garabonciás bizonytalan eredetű szó.

aztán a 2. bekezdésben:

  • A szó eredetét Szarvas Gábor tisztázta... a latin necromantia → olasz gramanzia („bűbájosság”) → garabonca („varázslat”)

Szerinted ez jó volt így?

plusz: Ipolyi Arnold arra a helytelen következtetésre jutott, hogy a garaboncok az ősmagyar pogánykor papi rendjének tagjai voltak.

Ha helytelen volt a meglátása, akkor ne tegyük a cikkbe bele.

– M. V. 2020. július 5., 15:23 (CEST)Válasz

Igen. Egyrészt mert mielőtt törölted, ott szerepelt hogy a garabonciás szóra vonatkozik. Továbbá mert csak arra van forrás, miszerint Szarvas Gábor tisztázta a jelentést, holott valójában nem tisztázta. Ezt viszont nem írhatom bele a cikkbe, mert bár nyilvánvaló, nincs rá forrás. Így csak érzékeltethetem, hogy itt valami nem stimmel. Például azzal, hogy milyen halottidéző nekromanta az, aki sosem idézett halottat. ZorróAszter vita 2020. július 5., 15:50 (CEST)Válasz

Ha akarod, tedd vissza a szöveged:

A garabonciás bizonytalan eredetű szó. A sokféle alakváltozat tovább nehezítette az eredet azonosítását. Ipolyi Arnold[1] arra a helytelen következtetésre jutott, hogy a garaboncok az ősmagyar pogánykor papi rendjének tagjai voltak. Pais Dezső publikálatlan művében a brabantia szóból eredezteti brabanti értelemben.[2]
Nem szoktam bántani mások szerkesztéseit akkor sem, ha nem értek velük egyet. Ezt is csak a szövegbe beillesztett, de csak a forrásszövegben olvasható (kikommentezett) kérdésedre válaszoltam. ZorróAszter vita 2020. július 5., 16:53 (CEST)Válasz

A garabonciás szó eredete II.[szerkesztés]

Probléma lehet még a Garabonc régi falunév is. Nagyon régi és a hangalakja csaknem azonos. Érdemes lenne utána nézni, hogy mi az eredete.
ZorróAszter vita 2023. szeptember 3., 22:47 (CEST)Válasz

  1. Magyar Mythologia 454. oldal.
  2. Dömötör Tekla, 115. oldal.