Vita:Gázharisnyás petróleumlámpa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 4 évvel ezelőtt a(z) A címe? témában

A címe?[szerkesztés]

Tipikus fordítási probléma, helytelen megoldással.

A Wikipédia lexikoncikkeinek címe a generikus fogalmat tartalmazza és nem a márkaneveket. (A PETROMAX szó ma is lajstromozott védjegy, Magyarországon is.) Az angol cikk névadásában - feltehetően - az játszott szerepet, hogy a Petromax szó Fajtanévként használt védjegy lett egyes anglofon országokban - de Magyarországon nem! Az angol szócikk azt a folyamatot tükrözi, amelyben a Petromax a túlnyomással működő gázharisnyás petróleumlámpa fajtanevének szerepét kezdte betölteni - de Magyarországon sohasem! (Van erre más példa is: a magyarok között "papírzsebkendő"ként ismert termék a híres márkanévről a Kleenex néven is ismert anglofon területen - de Magyarországon senki sem mondja, hogy "van egy klinikszed?"

A címválasztás már az angol cikkben is problémákat vet el, ezért magyarázgatja a szöveg, hogy mely egyéb neveken is ismert a termék.

A fentiekben kifejtett megfontolások alapján a cikk címét Gázharisnyás petróleumlámpa szövegre változtatom.--Linkoman vita 2019. július 16., 11:44 (CEST)Válasz