Vita:Ereklye

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Milei.vencel 5 évvel ezelőtt a(z) Lektor, SN témában

Veronika kendője: a kutatások szerint ez nem más, mint a Torinói Halotti Lepel. Sokáig összehajtva állítottak ki, csak Jézus arcképe látszott rajta, "Vera Icona" (kb. a szent arckép) felirattal.

Lektor, SN[szerkesztés]

Jó lenne, ha valaki forrásokkal támasztaná alá ezt a listát, pl. hogy hol őrzik ezeket az állítólagos ereklyéket. Az egész "cikk" elfogult amúgy: nem mutatja be az ereklyetiszteletet az érintett fél (kat. + ort.) szempontjából. Források és megfelelő történeti háttér plusz teológiai és valláskritikai reflexió nélkül ez nem wikicikk, hanem pamflet.

Lehet, hogy a törlés jobb megoldás lenne. Feanor

Hozzáteszem: a terminológia is kritikán aluli. H aléteznek is ezek az ereklyék, biztos, hogy magyarul nem így hívják őket. Nem is a "Szent Fitymára" gondolok elsősorban, hanem olyanokra, hogy "Igaz Kereszt", "Jézus Varratmentes Palástja" (a magyar terminológiában ez köntös), "Veronika Fátyla" (helyett: kendője) stb. A Nagybetűzés Is Úgy Röhejes, Ahogy Van. Feanor 2007. február 18., 23:45 (CET)Válasz

Valóban, nem cikk színvonalú. Ezen a szinten akár bele lehetne hivatkozni az Elveszett ereklyék fosztogatóit is. :)

Én viszont épp hogy kizárólag katolikus/görögkeleti szempontból érzem elfogultnak. Semmi megkérdőjelezés, az is "természetes", hogy adják-veszik-hamisítják őket, és tulajdonképp az egyháznak is csak annyi dolga van vele, hogy betartassék a hierarchia. Hasonlóan ahhoz, hogy "teljesen emberi" az ereklyetisztelet (vö. Puskás-mez, vagy Pokemon-gyűjtemény), és érvelés nélkül kijelenti, hogy ettől a bálványimádástól mi sem áll távolabb, mint hogy bálványimádás legyen. (Mert csak.) Mondjuk kiindulásnak lehetne idézni pl. a protestánsok véleményét a kérdésben.

Arra is kíváncsi lennék, az állítólagos Jézus-ereklyék közül mégis hogyan maradtak fent azok, amik még tanítói munkássága előttiek (fityma, tejfog, köldökzsinór). Valaki félrerak egy random zsidógyerek-köldökzsinórt, hogy az majd 33 évvel később milyen menő lesz? Yogurt vita 2018. augusztus 20., 11:13 (CEST)Válasz

ː Nem csodálom, hogy elfogult a cikk; buzgó katolikusok írták nagy részét. Krisztus keresztjét is csodával határos módon 300 évvel később "találták meg", (kíváncsi lennék hány évig marad meg a föld alatt egy fadarab.. és hogy lel rá akkor vki, aki pontosan beazonosítja, hogy igen, ez a Jézus keresztje voltǃ) Az akkor élő keresztény történetíró, Euszebiosz sem tudott róla. Mégis újabb 200 év múlva ennek emlékére rendelte el Nagy Gergely pápa a kereszt feltalálásának ünnepét. A középkor végén a "Szent Kereszt" darabjai közül már olyan sok létezett szerte Európában, hogy Kálvin János szavai szerint: ha ezeket mind összegyűjtenék, egy egész hajórakomány összegyűlne; pedig Krisztus keresztjét egy ember hordozta a hátán!
Az első keresztényekre még nem volt jellemző az ereklyekultusz, nem raktak félre semmi ún. ereklyét, de az ókor végére a görög misztériumok hatására már kialakult és a középkor folyamán tovább fejlődött és már olyan jelleget öltött, ami csaknem a fetisizmussal egyenlő. Jézus minden állítólagos porcikájának vagy hozzá köthető tárgynak kialakult a maga legendája, ahogy a rengeteg vértanúé is, amelyek nemzedékről-nemzedékre nemcsak öröklődtek, hanem terjedelemben terebélyesedtek, és csodákban is gazdagodtak.
Gondolom nemsokára bejelenti valamely katolikus honlap, hogy megtalálták Jézus körmét meg alsógatyáját is.. ha ez eddig nem történt meg.
Kiraktam a megfelelő sablont a cikkre. – Milei V. vita 2018. augusztus 20., 12:38 (CEST)Válasz