Vita:Ellenforradalom

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gubbubu 17 évvel ezelőtt a(z) ellenforradalom témában

Jó kis cikk, de az 1956 fejezetben szerintem egy-két dolog megfontolandó. "Eseményeknek" nincs vezetője, ráadásul Nagy Imre nem az 1956-os forradalom "vezetője" volt, ő a kormány élén állt.

"A kifejezés a magyar nyelvben egyértelműen pejoratívvá vált, ezért a következetesen és harcosan jobboldali, antikommunista személyek, csoportok is elutasították azok használatát magukra nézve, és azóta is forradalmárnak nevezik magukat" - Ezt a mondatot nem is igazán értem. Mintha azt akarná mondani, hogy forradalmat csak baloldaliak, illetve kommunisták csinálhatnak. Vagy nem ezt? Akkor mit? Ki kellene fejteni, vagy törölni. Üdv, --Korovioff 2006. szeptember 18., 17:39 (CEST)Válasz

ellenforradalom[szerkesztés]

Hát igen, ez nagyon érzékeny téma. Igyekeztem teljesen semlegesen fogalmazni, de ez itt szinte lehetetlen. Valóban az a véleményem, hogy a forradalom mint olyan eredetileg baloldali fogalom, mert a fennálló rend megdöntésére irányult, az "alul lévő" néptömegek érdekében. A XIX. században, különösen '48 révén ez a szó elnyerte máig általános, fennkölt tartalmát. A XX. században aztán kialakultak az államszocialista rendszerek, amik baloldaliként határozták meg magukat, bár az ilyen jellegük természetesen vitatható (lád pl. TGM munkássága). Az ezekkel szembeni fellépések már lehetnek jobb- vagy baloldaliak egyaránt. Nálunk a jobboldaliak is forradalmárként határozzák meg magukat, Latin-Amerikában pedig a "kontra" elnevezést választották. Ezt próbáltam meg megfogalmazni.

Ami Nagy Imrét illeti, ő miniszterelnökként lett a forradalom egyik vezetője. Az "események"-et csak a szóismétlés elkerülésére alkalmaztam, de valóban rosszul hangzik, már javítottam is. Szilas 2006. szeptember 18., 18:04 (CEST)

Én nem hinném, hogy a "forradalom" mint olyan, baloldali fogalom lenne (ez a megfogalmazás eo ipso baloldali pov). Ismereteim szerint a "forradalom" a politikai rendszerben történő hirtelen és komoly változást jelent. Mussoliniék szintén forradalmárnak hirdették magukat, a jobboldali forradalmárságnak elvi síkon semmi köze sem 56-hoz és következményeihez, sem Horthyhoz. Gubb     2006. szeptember 18., 18:08 (CEST)Válasz

A szócikk nem a forradalomról, hanem az ellenforradalom szóról szól. Ennek a történetét és jelentéseit igyekeztem körbejárni. Így tulajdonképpen elfogadhatom Gubbubu törlését.

Szilas 2006. szeptember 18., 18:22 (CEST)