Vita:Egészségügy

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ogodej 1 évvel ezelőtt a(z) Lektorsablon indoklása témában

Szervusztok! Csupán azért írok, mert érdekelne a korunkbeli intézményes egészségügy eredete és története, ill. a különböző társadalmakban elfoglalt helye. Ha valaki tud valamit róla, kérem segítsen. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője ‎Balukapi (vitalap | szerkesztései)

@Balukapi: Itt kaphatsz gyors(abb) választ: Wikipédia:Tudakozó. Csujaposta 2017. február 9., 19:04 (CET)Válasz

Vitatható minőségű szöveg kivágása vitalapra[szerkesztés]

"A 20-as 30-as években feltalálták a vitaminokat (Szent Györgyi Albert) és ennek köszönhetően számos betegség eltűnt. Eltűnt a skorbut, a vérszegényedés stb. A penicillin a baktériumok elleni küzdelmet tette sikeressé, az inzulin felfedezése a cukorbetegeknek segített. Bár robbanásszerű volt a fejlődés, újabb betegségek tűntek fel. A betegségek problémája viszont nem oldódott meg, a gyógyszerek beadására ugyanis sokkal ellenállóbbá váltak. Alig hogy az I. világháború befejeződött, a spanyolnátha kezdett el pusztítani 1918-1919-ig. Kb. 50 millió áldozatot követelt és az orvosok csak évekkel később jöttek rá, hogy influenza pusztított."

Ez a szöveg összetéveszti az egészségügyet az orvostudománnyal, márpedig ez nem lexikonnak megfelelő színvonalú kezelése a témának.

Mellesleg ez a szöveg az orvostudomány fejlődésének is igen felszínes összefoglalója. Pl. a vitaminokat nem feltalálták, hanem felfedezték, Szent-Györgyi Albert "csak" a C-vitamint stb. stb.

Maradjon ez csak így, nem kell a cikkbe, szerintem.--Linkoman vita 2017. december 5., 20:25 (CET)Válasz

Lektorsablon indoklása[szerkesztés]

Hozzáértőnek meg kellene állapítani, hogy az utolsó szakaszban felsorolt szereplőket csakugyan mind terheli-e felelősség az egészségügy álltalános helyzete miatt? Az egészségügy általános szerkezete nem csak az irányítási struktúra felsorolásából áll, hiányzik a népegészségügy, a preventív egészségügyi ellátások, szűrések rendszere. Ez a cikk nem fedi le az egészségügy fogalmát. Ogodej vitalap 2023. február 22., 21:01 (CET)Válasz