Vita:Denotáció és konnotáció

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

87.97.0.81 2018. március 4., 15:50-kori módosításainak a módosítása[szerkesztés]

1. Az első mondat valóban rosszul volt eredetileg megfogalmazva, de 87.97.0.81 is rosszul értelmezte a tartalmát.

2. Az „A denotatív jelentés egy denotátumra, azaz valamire, ami a valóságban vagy az emberek képzeletében létezik” első tagmondatából valóban hiányzott az állítmány, de az „irányul” helyett jobb a „vonatkozik”.

3. „Olyan esetek is vannak, amikor két vagy több lexikai egységnek ugyanaz a denotációja. Ekkor denotatív szinonimáról van szó” – nem jó a „szinonimáról” a „szinonímiáról” helyett, mert egynél több egységről van szó. Jó lenne a „szinonimák”, de nem szükséges, a „szinonímia”, azaz a jelenség neve megteszi.

Amator linguarum vita 2018. március 5., 09:16 (CET)Válasz

Javaslat: legyenek külön denotáció illetve konnotáció című cikkek[szerkesztés]

@Amator linguarum: -- Szia! Javasolom, hogy ezt a cikket bontsuk két részre: Denotáció és Konnotáció című cikkekre.

Indokolásom:

  1. A szócikkekink címe tipikusan egy-egy fogalom. (Úgy gondolom, hogy csak akkor indokolt ez alól kivételt tenni, ha a két fogalom olyan szorosan kapcsolódik egymáshoz, hogy egyikük sem definiálható a másikra való vonatkoztatás nélkül.)
  2. Az idegen nyelvű (pl. angol) Wikipédián is két külön cikk szól a két témáról (Denotation - Connotation). Jelenleg az interwikik sincsenek rendben, mivel a címek eltérnek a magyar kétszavas címe miatt - így pl. az angol Connotation-nél nem látszik magyar interwiki...

Mit gondolsz erről?--Linkoman vita 2022. szeptember 29., 12:30 (CEST)Válasz

Szia! Szerintem ez éppen azon esetek egyike, amelyben a két fogalom nagyon is összefügg. Én a francia wikibeli cikk címét vettem mintaként. Igaz, hogy a denotációt inkább lehet kezelni úgy, hogy nem említjük meg a konnotációt, de a konnotációt már nem nagyon lehet a denotáció nélkül. „A konnotáció” szakaszban ötször jelenik meg a „denotáció” szó. Több más olyan cikk is van, amelyben két olyan egymáshoz kötött fogalomról van szó, amelyek között a kötődés sem nem kisebb, sem nem nagyobb, mint a denotáció és a konnotáció között, beleértve az enwikiben vagy a frwikiben, pl. Meronymy and holonymy, Topic and comment, Hyponymy and hypernymy, Diachrony and synchrony, Signified and signifier, Deep structure and surface structure, Code et signe, Compétence et performance. És ezek csak a nyelvészeti cikkek közüliek. Amator linguarum vita 2022. szeptember 30., 09:28 (CEST)Válasz
Tudomásul veszem a válaszodat.--Linkoman vita 2022. szeptember 30., 18:32 (CEST)Válasz