Vita:Budapesti helyiérdekű vasút

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Capras Dávid 3 évvel ezelőtt a(z) Nova Rt fejlesztési tervei 1925-ből témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Vasúttal kapcsolatos szócikkek (kitüntetett besorolás)
Budapest témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)

HÉV kontra BKV HÉV[szerkesztés]

Korábban volt Magyarországon elég sok HÉV vonal, s ha belegondolunk még ma is van, csak legfeljebb nem úgy hívják, lásd Debrecen-Nagyváradi HÉV, Debrecen-Nyírbátori HÉV, de a Börzsönyben és a Kiskunságon is vannak nagyvasúti vonalnak álcázott HÉV vonalak. Nem kellene ezekről néhány szót ejteni a HÉV nevű oldalon? Ahogy a német S-Bahn-ról, vagy akár a London melleti Southern Railway által üzemeltetett HÉV járatokról. Jó lenne, ha lenne egy HÉV oldal és külön egy BKV HÉV, mert a kettő nem ugyanaz.

Üdv: Tamaas vita 2010. augusztus 15., 17:49 (CEST)Válasz

Van már Helyiérdekű vasút szócikkünk, csak a HÉV szócikk irányított át ide. Most már átirányítottam azt is a Helyiérdekű vasút cikkre.

Emiatt nem mindegy, hogy hév-ről vagy HÉV-ről beszélünk. : ) Capras Dávid vita 2021. április 27., 21:17 (CEST)Válasz

Túl aktuális[szerkesztés]

Az odáig jó, hogy beletettétek az új logókat, de a régebbit sem kellett volna kiszedni. --CsGábor[±]  2011. november 10., 16:47 (CET)Válasz

Nova Rt fejlesztési tervei 1925-ből[szerkesztés]

„A Nova vasútépítési tervei.
A Károlyi kormány idejében a Budapesti Helyiérdekű Vasutak is az Egyesitett Városi Villamos Vasutak kezelésébe kerültek. A kommunizmus bukása után még két évig tartott, amíg a kuszált jogi viszonyok annyira rendeződtek, hogy a Nova visszakapta a Helyiérdekű Vasutakat. E vasutak alapos újjászervezésre szorultak, mely munka a közelmúltban fejeződött be. A Nova vonathálózatának fejlesztését a következőkben tervezi:
1. A Budapest—Gödöllő-i vonal meghosszabbítása Aszód-ig. E vonalhoz kapcsolódóan az Aszód—Balassagyarmat-i h. é. vonal megszerzése.
2. A Dunapalaj—Kunszentmiklós-i h. é. v. bekapcsolása a B. H. E. V. Budapest— Ráckeve-i vonalába a Ráckeve—Kunszentmiklós 20 km vonal kiépítése által. Végül vonalhosszabbitás Dunapatajtól Bajáig.
3. A Budapest—Nagytétény vonal meghosszabbítása Érdig, később Székesfehérvárig.
4. Vonalfejlesztés Esztergom felé.
Megjegyzendő, hogy 1919-ben ínségmunkaképpen már meglévő tervek szerint Nagytétény és Érd, valamint Gödöllő és Aszód között teljesen, Esztergom és Visegrád között pedig részben elkészítették a földmunkákat.”

Forrás: „Elektrotechnika”, Szécsey István írásában idézve: http://ktenet.hu/files/1/Szecsey_Istvan.pdf Capras Dávid vita 2021. április 27., 21:17 (CEST)Válasz