Vita:Aladár

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ulrich von Lichtenstein 4 évvel ezelőtt a(z) Alternatív témában

Aladár eredetek[szerkesztés]

Megszokhattuk már, hogy a magyarok mindent a nyugattól vettek át, és aki mást állít az délibábos magyarkodó. A wikipédia szabályai szerint "alternatív elmélet" még jelenleg, hogy az Aladár nevünk nem német eredetű, de az alternatív elméletek is ugyanúgy szereplehetnek egy-egy szócikkben, egyszer talán beleszerkeszti valaki.

Aldar Köse - türk mesehős Kazakoknál, üzbégeknél, karakaplakoknál, türkméneknél (pont azoknál, akik a magyarok szomszédai és rokonai voltak az őshazában) mai napig több népmese szereplője Aldar Köse. (remélhetőleg róla elhiszik a nyelvészek, hogy nem német volt...). Nevének jeletése: Szakálltalan Szélhámos (a Köse - szintén nem véletlenül - a magyar kese szó testvére és ez jelenti a szakálltalant, az Aldar tehát 'csaló'/'szélhámos' jelentésű). Amolyan furfangos népi hős, aki leleményével mindig kiutat talál a legreménytelenebb helyzetekből is. Itt lehet olvasni róla: https://www.academia.edu/20304607/The_Appropriation_and_Appreciation_of_Aldar_K%C3%B6se_as_a_Symbol_for_the_New_Kazakh_?auto=download

Aladár - a magyar őstörténet legelső - lejegyzett - Aladárja a Kézai féle geszta szerint Attila két fia közül az egyik volt (Csaba és Aladár), akik között polgárháború tört ki Attila halála után, és ebből végül a germánokkal szövetkezett Aladár került ki győztesen, Csaba elmenekült a hunok maradékaival Csigla mezejére és ott húzta meg magát a magyarok (valószínűleg sokkal inkább a magyarokkal összemosott avarok) bejöveteléig. Mivel semmilyen más forrás nem tesz említést semmiféle Aladárról mint Attila fiáról, Aladárról feltételezték már, hogy személy megegyezik Nagy Konstantinnal, mások szerint azonos Childerik királlyal, megint mások szerint Aladár az Attila által meggyilkolt Buda fia volt, ezért nem szerepel Attila fiai között a nyugati forrásokban. De a főáramlatú elképzelés szerint legvalószínűbben Aladár Attila germán feleségétől, Brünhildától született fia volt, ez esetben pedig arra következtetnek (a magyar Aladár névből visszafelé gondolkodva), hogy ha valóban volt egy ilyen fiú, annak neve ugyanaz lehetett, mint abban a korban gót királyként ismert Aldarik királyé. Azonban ezt forrásokkal egyáltalán nem lehet igazolni, csak elmélet.

Aldar - oszét (jász) szó, jelentése: úr, herceg. Szerepel a nart eposzban, mely az oszétek legrégebbi szájhagyomány útján megőrzött meséit tartalmazza. Mivel Mo-n a jászságnak történelmi a szerepe, könnyen lehet, hogy a jász nyelven elnevezett magyar Aladár herceg jász származású volt.

Aladdin - arab személynév, magyar formája az Aladár (több névmagyarázó portál szerint).

Vladar - a szláv vladár (udvarházi elöljáró) szóból eredhet az Aladár, és egy tisztséget jelöl, melyet pontosan nem tudnak meghatározni a szakértők (de a wikipédián van saját szócikke), az udvarnagy-hoz (majordomus) áll legközelebb.

Ajdar - türk szó, jelentése: telepes

Alternatív[szerkesztés]

Kimondottan gáz, hogy ilyen teljesen légből kapott, forrásolatlan szövegek kerülnek be a szócikkbe. :-(((

Pl. „...a 'Köse' a magyar 'kese' szó testvére, jelentése szakálltalan...” Ez most komoly?

Etimológia szótár: „kese – vagy kesely, ‘sárgásfehér vagy fakó szőrű, alul fehér lábú ‹ló, marha›’”.
Sárgásfehér =/= szakálltalan.

Plusz egyáltalán nincs forrásolva, hogy pontosan ki vezette le a magyar Aladárt a kazak Aldar Köse mesehős nevéből.

-- Ulrich von Lichtenstein vita 2019. július 22., 07:32 (CEST)Válasz

Vam az angolban Aladár cikk, de lehetetlen kitalálni, hogy kell összekapcsolni (ott sikerült). Valaki légyszíves?