Vita:Ablakadó

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Zafir 11 évvel ezelőtt a(z) Ablakadó / Microsoft tax témában

Ablakadó / Microsoft tax[szerkesztés]

Használják ezt magyarul a Microsoft tax-re, vagy csak viccelsz velünk? :) nyenyec  2005. május 4., 22:55 (CEST)Válasz

Használják. Én legalábbis mindig így hallottam magyarul. --grin 2005. május 18., 00:00 (CEST)Válasz

Én nem hallottam még. De hát erre van a Wiki :) Amúgy vicces :D

Kedves Nyenyec, természetesen nem használják. Ez egy tréfás, kicsit ellenséges szóhasználat, ahogy angolul mondják "jocular". Komolyan kérem a társszerkesztőktől, hogy az ilyen tréfás kifejezéseket a maguk helyén írják meg, továbbá nem írja ilyen komolytalan stílusban és nem ilyen túlzott terjedelemben. Ha jóváhagyjuk ezt a szereksztési színvonalat, akkor (csak néhány kitalált példa)
Ez is mutatja, hogy egyesek mennyire könnyen mondják valamire, hogy „természetesen nem létezik” ami nekik nem szimpatikus és hogy „mindenki ezt használja” akkor amikor valami a kedvükben jár. A legtöbb – az én véleményem szerint szerencsétlenül, érthetetlenül, gyakran magyartalanul – lefordított angol szakkifejezésrő az a véleményem, hogy „természetesen” azokat csak azok használják, akik nem profik a szakmában. A fenti kifejezést egyrészt használják (legalábbis azokban a körökben ahol én mozgok), másrészt nem kevésbé frappáns fordítása a „microsoft tax”-nek mint akármi más.
És természetesen semmi vicces nincs benne. Ez egy véresen komoly, teljesen létező és széles körben alkalmazott gazdasági erőfölénnyel való visszaélési magatartás megnevezése. --grin 2005. május 18., 00:00 (CEST)Válasz
  • a kurucok szócikkben egyenlő terjedelemben kell foglalkoznunk a prostituáltakkal is
  • az Ady szócikkben hosszasan kellene ecsetelni, miért hívják az 500 Ft-os Adynak (idősebbeknek: a papír 10 Ft-os Petőfinek)
  • Ami a számítástechnikai vonatkozásokat illeti: az árukapcsolás szócikket kellene megírni, mert a tréfás szóhasználat ezt teszi szóvá. A Windows nagy kezdőbetűvel írandó, és egyébként is túl laza a stílusa.
  • Az alapcikk vélhetően ennek az újabb számítástechnikai szóhasználatnak a "kiugratására" készült, és komolytalan megfogalmazású. Az adóval kapcsolatban eddig szinte semmi sincs a magyar Wikiben, de egy adóval kapcsolatos szócikknek minimálisan a következőket kell tartalmaznia:
    • Ismerkedj meg a „laptörténet” linkkel, mielőtt vádolni kezdesz valakit. Esetleg ha kiderül, hogy tévedtél, bocsánatot is kérhetsz tőle. (Nem tőlem; nekem nincs rá szükségem.) --grin 2005. május 18., 00:00 (CEST)Válasz
  • mi az adóalap (mi az, hogy ablak, kedves szerkesztő?)
  • mekkora az adókulcs
  • kinek kell(ett) fizetnie.

Összefoglalva:

  • a szócikk adó-része lagalábbis lektorálandó
  • a tréfás szóhasználatot részletes kifejtés nélkül kellene itt megemlíteni.--Linkoman


  • Szerintem ha csak egy kis valóságalapja is van, akkor kell. Elférnek egymás mellett... :)
  • Ablakadónál megjelöltem a forrást.
  • Részemről azt tudom ígérni, hogy faszerűen bővítek. Magyarul, ha egy felrakott cikkben van még olyan cikk amire hivatkozok és nem létezik, akkor az lesz a következő 'célpont'. Nem tom, van-e valami irányelv, de ez tűnik logikusnak.

Így több mint 3 évvel később google-ztam egyet, és meglepve láttam hogy továbbra sem hívja senki ablakadónak a Windows-adót (annak viszont van említése). Épp azért a számítástechnikai szóhasználatot külön cikkbe mozgatom. SyP 2008. szeptember 24., 21:13 (CEST)Válasz

Ennek megfelelően kikerült az informatikai portál hatásköre alól. Zafir (Informatikai műhely vezetője) vita 2012. június 2., 14:15 (CEST)Válasz