Vita:A Windows rendszerleíró adatbázisa

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Syp 16 évvel ezelőtt a(z) Beállításjegyzék témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Buda (vita), értékelés dátuma: 2007. június 16.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A vita egy része a Vita:Rendszerleíró adatbázis vitalapról lett átmozgatva. --Szajd 2004 május 30, 18:57 (CEST)


Kérdés[szerkesztés]

Helló!

Először is megjegyezném, hogy nagyon jó cikket írtál, Gubbubu!

Viszont lenne kérdésem:

  • a Windows shell fontosabb és kevésbé fontos elemei:
    • (az aktuálisan használt shell; -- eddig oké, ezt vágom
    • a fájltípusokhoz társított ikonok; -- ezt nem tudtam, de mindegy
    • a felbukkanó üzenetek szövege; -- na ez! ez miez? miknek a milyen szövegei?
    • a bejegyzett asztal témák és rendszerstílusok digitális leírása stb.); -- meg ez! biztos vagy ebben? (el tudom képzelni, csak megkérdeztem)

Köszi szépen.

--Szajd 2004 május 17, 13:21 (CEST)

Kedves Szajd!

Kösz a dicséretet.

Most, hogy mondod, tényleg nem valószínű, hogy az összes bejegyzett téma minden tulajdonsága listázva lenne a RAB-ban, mert ezek külön mappákban vagy tömörített fájlokban vannak. Úgy emlékeztem, egyszer a User.dat végigolvasása közben láttam egy ilyen listát, de lehet, hogy rosszul emlékszem, és a System.ini nevű ini fájlban vagy valami hasonlóban vannak benne (legalábbis a Win98 rsz.-ben). Most már nem tudom, jó lenne, ha utána tudnál nézni. Azt sem tudom, hogy az aktuálisan használt téma és annak megjelenési stílusa (ez utóbbi a fogalom a téma fogalmának egy része, a mappák címsorának színeit, a felbukkanó párbeszédablakok szövegstílusát stb. tartalmazza, míg a téma fogalma emellett azt is tartalmazza, milyen az Asztal háttérképe, a rendszerhangokat stb.) listázva van-e a RAB-ban, de ezért ez elég valószínű. Sajnos egyelőre nincs most időm a RABomban turkálni, nagyon megköszönném, ha valaki megnézné.

A felbukkanó üzenetek színes kis négyzetek, melyekben színes szöveg van (a színek az aktuális rendszerstílustól függnek), és akkor jelennek meg, ha egy ideig rámutatsz valamelyik asztalelemre, de nem kattintasz. Pl. a Sajátgép asztali ikonra mutatva a magyar Windows 98-ban alapértelmezésben a „Megjeleníti a számítógépe tartalmát” kis felbukkanó üzenetecske jelenik meg. Ilyen üzeneteket egyébként nemcsak a Windows Explorer program, hanem a felhasználói alkalmazások is gyakran megjelenítenek.

Egyébként utána szoktam nézni, mielőtt beírok valamit, ha egy kicsit is bizonytalan vagyok benne, de sajnos mindenre lehetetlen odafigyelni. Ha valami hülyeséget írnék néha, javítsatok ki nyugodtan.

Felbukkanó üzenet
Felbukkanó üzenet

--Gubbubu 2004 május 17, 13:54 (CEST)

Ahha. Most ebben a pillanatban nem tudok utánanézni a dolognak. Azt tudom, hogy (legalábbis XP-ben) a témák és vizuális mittoménmik .mstheme meg ilyesmi fájlokban tárolódnak. Feltételezem, hogy a registryben benne van az, hogy melyiket használom (vagy nem a registryben , hanem a Documents and Settings mappámban), de a registryben nincs benne semmi más a vizuális témákról.
A felbukkanó üzeneteket így már értem mik (elég lett volna, ha annyit leírsz nekem, hogy ToolTip, és felfogom :)). Utánanézés után a Microsoft fájlokban ez nekem néha eszközleírás (nem tetszik) vagy előugró felirat (tetszik). Az MS ebben a "popup" (vagy ezt jelentő) szavakra _általában_ előugrót szokott mondani, nem felbukkanót, de oly mindegy. :P
Na, majd valamelyik nap (talán holnap) átnézegetem, amit tudok a registryről, és átírom annak megfelelően.
Üdw:
--Szajd 2004 május 17, 20:16 (CEST)
Na, egy kis infót már találtam is, majd holnap megírom akkor. Meg arról is, hogy milyen elrendezésben vannak a dolgok, meghogy kulcsokból meg alkulcsokból meg miegymásból áll.
--Szajd 2004 május 17, 20:18 (CEST)

Igen, a kulcsokat és alkulcsokat később (mondjuk úgy két hónap múlva, vagy váratlan időtúltengés (:-)) fellépése esetén) szándékoztam megírni, de ha megírnád, nagyon megköszönném. Sajnos a vitás dolgoknak azért sem tudok könnyen utánanézni, mert már nem Win98-at, hanem XP-t használok, ahol tudtommal nincs user.dat. Ja, és hivatalosan a ToolTip tényleg előreugró üzenet, nem felbukkanó, (de egyébként minden stimmel :-))). Bár van valami, ami felbukkanó (talán a párbeszédablakok? Affene se tudja ezt!), vagy - Brian anyjának kifejezésével élve - ezt csak álmodtam?

Ha nem csalnak az értesüléseim, a rendszerstílusokat beállító ablakban egyébként egyszerűen „elemleírás”nak titulálják a ToolTipeket. Hát ha ezek után valaki nem kavarja össze-vissza az elnevezéseket, ne legyen a nevem Gubbubu 2004 május 17, 20:56 (CEST).


1). Kellene egy példa egy teljes struktúrára, pl. annak megmutatása, hogyan éri el a Windows, hogy egy program (akár vírus) a rendszerrel együtt induljon, hol van ez a RAB-ba írva (a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr.Vers.\Run kulcssorozat bejegyzései, hasonlóan a HKEY_Local_Machine\...u.az...\Run);

Megvan. --Szajd 2004 május 23, 17:20 (CEST)

2). Nem világos, hogy fér össze, hogy a RAB .log és .dat fájlokban is tárolódnak. A .dat fájlok vsz. csak biztonsági mentésre szolgálnak, de csak találgatok.

Igen, látom, sajnos úgy írtam össze, hogy nem olvastam végig a teljes szöveget.
A szövegeket, amiket betettem a Windows súgójából tudtam meg, azok biztosak. A dat-ról nem tudok semmit. Lehet, hogy a .dat tárolja magát a registryt, de nem egy struktúra.
Szerintem addig, amíg nem tudjuk meg, érdemes lenne bekommentelni a .datról szóló bekezdésedet. Szerinted?
--Szajd 2004 május 23, 17:20 (CEST)

Gubbubu 2004 május 23, 16:54 (CEST)

Jó. Gubbubu 2004 május 23, 17:43 (CEST).

A példa[szerkesztés]

Hi!

Nem akarok nagyon kötekedni, de szerintem a Szerkesztése/Példa rész ebben a cikkben teljesen felesleges (vagy legalábbis az első bekezdés megtartható belőle [pl.: a Mydoom ezt és ezt csinálja]), de hogy hogyan kell eltávolítani, az semmiképp nem ebbe a szócikkbe tartozik.

Vélemények?

--Szajd 2004 június 19, 13:37 (CEST)

Úgy lenne jó, ha valaki írna egy Mydoom cikket, és áttené a példát oda; a Win RAB cikk mostani példa részébe pedig egy hivatkozást tenne a Mydoom/eltávolítás vázlatpontra (mondjuk A Regedit egy alkalmazásáról olvashatsz [|itt]

Gubbubu 2004 június 19, 14:07 (CEST)
Én is így gondoltam. :) --Szajd 2004 június 20, 10:20 (CEST)

Beállításjegyzék[szerkesztés]

Amúgy a Microsoft ezt már beállításjegyzéknek hívja. SyP 2008. február 7., 19:47 (CET)Válasz