Vita:AFM Records

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ary 13 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Könnyűzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Kevéssé fontos Ez a szócikk kevéssé fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Ary (vita), értékelés dátuma: 2020. július 9.
Könnyűzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

{{helyesírási segély}}(?)

A szócikk laptörténetében olvastam a következő magyarázatot, amely a metál metalra való átjavítására vonatkozott: „ahogy a rock sem rokk, úgy a metal sem metál”.

Rendben, azt vita nélkül elfogadom, hogy helyes(ebb?) a rövid magánhangzós forma, de a heavy metal szócikkben olvasható szöveget kiemelném: „A magyar nyelvben a kifejezésnek kétféle írásmódja helyes, kiejtése mindkettőnek megegyezik. Legelterjedtebb az eredeti angol írásmód (heavy metal) használata, de a fonetikus átírás is alkalmazható (hevi metál), bár utóbbi nagyon-nagyon ritkán fordul elő. A kétféle írásmód különböző mutációi (például: heavy metál) abszolút helytelenek.” Emellett ugyanebben a szócikkben olvasható, hogy a magyar Pokolgép nevű együttes egyik albumának címe Totális metál. Egy relatíve nem régi Origos cikk is legtöbbször metálnak említi a műfajt.

Lehet, hogy a rock nem lehet rokk, mert önmagában magyarul eleve semmi értelme nem is lenne az utóbbinak, míg a metal-metál párosnál ugyanez nem elmondható.

Ezt a vitát csak a tisztázás kedvéért indítottam, nem véresen komoly, azonban én szívesebben látom a magyar alakot mindenhol. (Bite) vita 2010. május 29., 20:40 (CEST)Válasz

Az, hogy 1986-ban a Pokolgépnek lövése nem volt, hogy nem írjuk á-val, szerintem nem nagy probléma, de nem is hivatkozási alap. Az Origo nem szaklap, mint tudjuk, viszont a magyar Metal Hammer magazinban 20 éve következetesen a metal írásmódot olvashatod minden egyes cikkben és kritikában. Amit írsz, hogy "önmagában magyarul semmi értelme" annak, hogy rokk teljesen igaz, csak azt felejted el, hogy ez ugyanúgy fonetikus leírása egy angol kifejezésnek, mint az hogy metál. A németek meg úgy mondják, hogy mötál mégse fonetikusan írják le, és itt sem találkoztam olyan esettel, hogy magyar fonetikával hevi metál szerepelt volna leírva. Lényeg a lényeg, hogy haverok között, meg rajongói honlapokon, meg nem hozzá értő oldalakon mindenki úgy írja, ahogy neki tetszik, de egy enciklopédiában maradjunk a helyes írásmódnál! – Ary vita 2010. május 30., 09:55 (CEST)Válasz