Utladalen Tájképvédelmi Terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Utladalen Tájképvédelmi Terület (norvégül: Utladalen landskapsvernområde) a Jotunheimen Nemzeti park szomszédságában található Norvégiában. Itt található az Utladalen-völgy is, amely Norvégia legmélyebb völgye. Mintegy 5 kilométernyire található Øvre Årdal településtől Sogn og Fjordane megye területén.

A tájképvédelmi területet 1980-ban alapították. Területe 300 négyzetkilométert foglal magába. Tengerszint feletti magassága 1000 méteren van.[1] Az Utdalen-völgy mellett itt található még az Avdalen-völgy is, melyek északi és nyugati irányban a Jotunheimen Nemzeti parkig, keleti irányban pedig a Tyin-tóig érnek. A Vettisfossen-vízesés illetve a Falketind-hegy szintén e természetvédelmi területen található.


A Hjellefossen-vízesés az Utladen Tájképvédelmi területen

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Utdalen Landscape Protection Area című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Utladalen landskapsvernområde (norvég nyelven). yr.no. [2012. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 26.)