Thomas de Castro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thomas de Castro
Született1621
Divar
Elhunyt1684. július 16. (62-63 évesen)
ÁllampolgárságaPortugál Birodalom
Foglalkozása
Tisztsége
  • címzetes püspök (1675. augusztus 30. – )
  • apostoli vikárius (1675. augusztus 30. – )
SablonWikidataSegítség

Dom Thomas de Castro (Divar, kb. 1621168. július 16.) a portugál-indiai goai Divarban született. A Szentszék 1675. augusztus 30-án kanarai apostoli vikáriussá nevezte ki Később megalapította a híres Milagres templomot Mangalorban, Dél-Canarában, Karnátakában. Dom Matheus de Castrónak (kb. 1594–1677), a katolikus egyház első indiai püspökének unokaöccse volt.

Életrajz[szerkesztés]

Tinédzserkorában nagybátyja, Matheus de Castro, Chrysopolis püspöke vitte el Rómába. Ott csatlakozott a Divina Providencia vagy a Theatine rend gyülekezetéhez. Feljegyezték, hogy Rómában kinevezték a filozófia és teológia professzorának. A Vatikán 1671-ben Fulsivelem püspökévé avatta.

1674-ben Indiába utazott, hogy ott megkezdje misszionáriusi munkáját. 1675. augusztus 30-án a Szentszék apostoli vikáriussá nevezte ki Cochin, Tamor, Madurai, Mysore, Cranganore, Cannanore és a Canara-part királyságaiban. Ő maradt a Verapoly latin katolikus érsekség apostoli vikáriusa is (1675–1689) a mai keralai Varappuzha területén.

Ajándékba kapott egy földdarabot a canarai vezetőktől, amin megépítette a Milagres templomot. Az 1680-ra befejezett templom az egyik legfontosabb istentiszteletre használt hely.

De Castro püspök Mangalorban hunyt el 1684. április 16-án 68 évesen. Sírja a Milagres templom temetőjében található, a bronztábláról lehet felismerni, közvetlenül a Szent Mónika-kápolna mellett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Thomas de Castro című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • The Christian impact in South Kanara, by Kranti K. Farias. Church History Association of India, 1999.