The Sick, the Dying… and the Dead!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megadeth
The Sick, the Dying… and the Dead!
Megjelent2022. július 8.
Nyelvangol
SablonWikidataSegítség

A The Sick, the Dying… and the Dead! Megadeth tizenhatodik stúdióalbuma, amely 2022. szeptember 2-án jelent meg a frontember Dave Mustaine Tradecraft kiadójánál a Universalon keresztül. Ez az első Megadeth-album, amelyen Dirk Verbeuren dobos szerepel, és az első stúdióalbumuk hat év, a Dystopia (2016) óta, ami a leghosszabb különbséget jelenti a két stúdióalbum között a banda karrierje során. Az album producerei Mustaine és Chris Rakestraw.

2019-ben kezdték meg az album munkálatait, de számos késéssel kellett szembenézniük, mivel Mustaine-nél ugyanabban az évben torokrákot diagnosztizáltak a 2020-as Covid19-világjárvány mellett. 2021-ben David Ellefson hosszú távú basszusgitárost szexuális visszaélés vádja miatt elbocsátották a Megadethtől. Basszus szólamait eltávolították az albumról, és Steve DiGiorgio, a Testament basszusgitárosa vette fel újra.

A The Sick, the Dying… and the Dead! nagyrészt pozitív kritikákat kapott, a kritikusok szerint az album a Dystopia által meghatározott pályát folytatta. A 3. helyen debütált az amerikai Billboard 200-on. A vezető kislemezt, a We'll Be Backet jelölték a legjobb metálelőadás kategóriában a 65. éves Grammy-díjátadón.

Háttér és gyártás[szerkesztés]

Több mint két évbe telt, amíg a felvételek.2019 májusa és 2021 vége között zajlottak, ami a Megadethnek eddig a leghosszabb ideig tartott egy album felvételéhez. Az album megjelenését többször is elhalasztották. Eredetileg 2019-ben akarták megjelentetni a végső megjelenés előtt, 2022 szeptemberében. 2019. május 10-én a Megadeth a Tennessee állambeli Franklinben lépett stúdióba Chris Rakestraw társproducerrel, hogy megkezdje az album előgyártását. Júniusban a zenekar bejelentette, hogy lemondják a közelgő fellépéseket, mivel Mustaine-nél torokrákot diagnosztizáltak. Mustaine betegsége ellenére a banda megfogadta, hogy folytatja a munkát az albumon.

A banda 2020 közepén lépett be újra a nashville-i stúdióba, hogy újra felvegye új albumát, amelyet egyelőre 2021-re terveztek. 2021. január 9-én Mustaine bejelentette az album címét: The Sick, the Dying... and the Dead! , de jelezte, hogy a cím változhat.

Egy 2022 eleji kiadást töröltek a bakelitnyomtatással és -terjesztéssel kapcsolatos problémák miatt. Az album megjelenését később tovább halasztották, 2022 szeptemberére.

Ellefson elbocsátása[szerkesztés]

2021. május 10-én szexuális tartalmú videókat tettek közzé a Twitteren, amiben David Ellefson szerepelt. A videókat állítólag egy rajongó rögzítette, akivel Ellefson levelezett. Ellefson ezt követően felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, hogy bosszúpornó vádjával vádat emeljen a videók kiszivárogtatásáért felelős fél ellen, és bizonyítékokat mutatott be a rendőrségnek a vádakkal kapcsolatban. Május 24-én a Megadeth közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy Ellefson már nem tagja a zenekarnak, mondván, hogy a botrány megzavarta kapcsolatukat, és lehetetlenné tette a közös munkát. A már felvett basszus szólamait ezt követően eltávolították az albumról, és Steve DiGiorgio újra felvette, míg a korábbi basszusgitáros, James LoMenzo ismét csatlakozott a zenekarhoz Ellefson helyére.

Dalok[szerkesztés]

A Night Stalkersben Ice-T rapper énekel. A Killing Time Mustaine egykori barátnőjére összpontosít. Az albumról megjelent első klip a Life in Hell címet viselte. Mustaine szerint a Dogs of Chernobyl nem az ukrajnai háborúról szól, hanem "szerelmes dal". Az album elkészítése előtt Mustaine-nél torokrákot diagnosztizáltak. Az album különböző kiadásaiban két feldolgozás szerepel: Sammy Hagar This Planet's on Fire és Dead Kennedys Police Truck című dala.

Kiadás[szerkesztés]

2022 decemberéig hat kislemez jelent meg az albumról. Az első, a We'll Be Back június 23-án jelent meg streamingszolgáltatásokon keresztül, a Night Stalkers pedig július 22-én. A harmadik kiadott kislemez a Soldier On! volt augusztus 12-én.

Kritikus fogadtatás[szerkesztés]

A The Sick, the Dying… and the Dead! kedvező értékeléseket kapott, és 78/100-as Metacritic-értékeléssel rendelkezik. Dom Lawson, a Blabbermouth.net 10-ből 9 pontra értékelte az albumot, és ezt írta: „Ez azt jelenti, hogy Dave Mustaine jól tudja, milyen halálos a Megadeth, 2022 körül.

Számlista[szerkesztés]

Az összes szöveget Dave Mustaine írta, kivéve a Dogs of Chernobyl című dalt, amelyet Mustaine és Tony Cmelak írt.

Szám Cím Hosszúság
1 "The Sick, the Dying... and the Dead!" 5:04
2 "Life in Hell" 4:12
3 "Night Stalkers" 6:38
4 "Dogs of Chernobyl" 6:14
5 "Sacrifice" 4:08
6 "Junkie" 3:39
7 "Psychopathy" 1:20
8 "Killing Time" 5:13
9 "Soldier On!" 4:54
10 "Célebutante" 3:51
11 "Mission to Mars" 5:24
12 "We'll Be Back" 4:29

Az album teljes hossza 55 perc és 10 másodperc.