The Munsters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Munsters
(The Munsters)
MűfajSzituációs komédia

AlkotóAllan Burns és Chris Hayward
FőszereplőFred Gwynne
Yvonne De Carlo
Al Lewiso
Beverley Owen (1964)
Pat Priest (1964-1966)
Butch Patrick

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok2
Epizódok70
Gyártás
ProducerJoe Connelly
Részenkénti játékidő30 perc
GyártóKayro Productions
ForgalmazóNBCUniversal Syndication Studios
Sugárzás
Eredeti adóCBS
Eredeti sugárzás1964. szeptember 24.1966. május 12.
Kronológia
KövetkezőMunster, Go Home!
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz The Munsters témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Munsters (angolul a monsters „szörnyek” szó megváltoztatott alakja) egy amerikai szituációs komédia, mely egy szörny-család hétköznapjait mutatja be. A sorozat mind a klasszikus szörnyfilmek, mind a családi életet bemutató sorozatok paródiájának készült. Az Addams család című sorozattal egyidőben futott, és ez a sorozat vonzott több nézőt.

A ötlet, hogy egy szörnycsaládról készítsenek sorozatot, már az 1940-es években felmerült az Universal Stúdióban. Az ötlet gazdája, Bob Clampett eredetileg rajzfilm-sorozatot szeretett volna csinálni belőle, de ebből sosem lett semmi.

A 60-as évek elején Allan Burns és Chris Hayward hasonló ötlettel állt elő. Norm Liebman és Ed Haas írók keze alól került ki végül a pilot epizód forgatókönyve, a Te, kis kedves szörnyem. Voltak, akik úgy vélték, rajzfilmet kellene belőle csinálni, de voltak olyanok is, akik igazi színészekkel akarták a történetet megjeleníteni. Végül ez utóbbiak győztek.

A sorozat hetente egyszer került adásba, fekete-fehér vetítésben a CBS csatornán 1964 és 1966 között, ezalatt 70 részt ért meg. Azután került le a műsorról, miután az ABC csatorna előrukkolt a nagy sikert hozó Batman sorozatával, ami színesben került vetítésre.

Első rész[szerkesztés]

A sorozat bemutatkozó része 15 perces volt (majd később megvágva nem egészen 13 perces). színesben készült el, és bár sosem került adásba, újraforgatták fekete-fehérben és ez lett az alapja a további történetnek. A szereplők az első részben: Joan Marshall Phoebe szerepében (később Lilynek hívják a szerepet), Beverley Owen mint Marilyn, Nate Derman Eddie szerepében, Al Lewis és Fred Gwynne pedig a későbbi szerepükben. az első részben ugyanazt a díszletet használták, mint a későbbiekben, csak később sokkal sejtelmesebbé és rémísztőbbé varázsolták a házat. Herman túl soványnak tűnt az első részben viselt jelmezében, így később vastagabb maszkot kapott. Marilynt kivéve minden szereplőnek halvénykékre volt festve az arca. Marilyn Phoebe unokahuga volt, akit a család befogadott, ezért volt ő más. Az első rész főcímdala is megváltozott a későbbiekben. Sajnos Joan Marshall nagyon hasonlított a konkurens sorozat főszerepelőjére, Morticia Addamsre, ezért új színésznőt kerestek. Nate Dermant is lecserélték Eddie szerepében. 1964. február 18-án kezdődött el az új sorozat vetítése, mely már fekete-fehérben ment.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész
Herman Munster Fred Gwynne
Lily Munster Yvonne De Carlo
(Joan Marshall)
Nagypapa Al Lewis
Eddie Munster Butch Patrick
Marilyn Munster Beverley Owen
Pat Priest

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat két évadot ért meg. Az első évadban (1964-1965) 38 részt forgattak, a másodikban (1965-1966) 32-t.