Szomorúság (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szomorúság
(哭悲/The Sadness)
2021-es tajvani film
RendezőRob Jabbaz
Producer
  • Jeffrey Huang
  • David Barker
  • Véj-Chún Lú
Műfajhorrorfilm
ForgatókönyvíróRob Jabbaz
Főszerepben
ZeneTZECHAR
OperatőrJie-Li Bai
VágóRob Jabbaz
Gyártás
GyártóMachi Xcelsior Studios
Ország Tajvan
Nyelvmandarin
Játékidő99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adóScream!
KorhatárKizárólag felnőttek számára ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szomorúság (kínaiul: 哭悲, pinjinül Kū Bēi, angolul The Sadness) 2021-ben bemutatott tajvani horrorfilm a kanadai Rob Jabbaz rendezésében, akinek ez volt az első nagyjátékfilm-rendezése.[1] A film főszereplői Berant Zhu, Regina Lei és Tzu-Chiang Wang. A történet egy fiatal párt követ nyomon, akik egy mutálódott vírus kitörése következtében mészárszékké alakuló városban próbálják megtalálni egymást.

A Szomorúság vegyes kritikai fogadtatásban részesült, és széles körben hírhedtté vált mint minden idők egyik legbrutálisabb, legerőszakosabb filmje. Tajvanban 2021. január 22-én mutatták be.[2] Az összes országban a legszigorúbb korhatár-besorolást kapta, Magyarországon X-es, azaz Kizárólag felnőtteknek ajánlott, abszolút tilalommal terhelt (nem játszható televízióban és moziban, kivéve 22:00–05:00 között), így mozis bemutatót nem is kapott, a Scream! horrorszolgáltató jóvoltából jelent meg szinkronosan 2023. október 26-án.[3]

Történet[szerkesztés]

Tajvan városában egy újfajta vírustól félnek a kutatók, az emberek és a politikusok azonban nem veszik komolyan, egészen addig, amíg a vírus mutálódni nem kezd.

Egy fiatal pár munkába indul otthonról egy látszólag átlagos reggelen, azonban a városban hamarosan kitör a káosz, ahogy furcsa tünetektől szenvedő emberek egyre nagyobb számban kezdenek el válogatás nélkül gátlástalan és brutális gaztetteket végrehajtani, melyek közt megtalálható a gyilkosság, a nemi erőszak, a kínzás és a csonkolás, mindezt a lehető legvéresebb, legkegyetlenebb módokon. A két fiatal megpróbál túlélni és megtalálni egymást még egy lehetséges evakuálás előtt.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Jim Berant Zhu Baráth István
Kat Regina Lei Czető-Fritz Éva
Üzletember Tzu-Chiang Wang Papucsek Vilmos
Dr. Alan Wong Wei-Hua Lan Sörös Miklós
Molly Ying-Ru Chen Gulás Fanni

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Syncton Stúdió készítette el.

Kritikák[szerkesztés]

A film vegyes kritikai fogadtatásban részesült. A legtöbb kritikus dicsérte a maszkmesterek, sminkesek és díszlettervezők, valamiért a különleges effektekért felelős stáb munkáját, azonban számos kritika érte a lapos forgatókönyvet, a sokszor értelmetlenül és gyomorforgatóan brutális jelenetek sokaságát, az aberrált szexuális jeleneteket, valamint a színészi játékot is vegyes fogadtatásban részesítették.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Usher in a Summer of Ultra Violent Gore with "Rue Morgue #201"! (July/August 2021 Issue) (angol nyelven). Rue Morgue , 2021. június 21. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  2. Everington, Keoni: Taiwan-made zombie movie creeps into theaters Friday (angol nyelven). Taiwan News , 2021. január 18. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  3. Extrém horror haladóknak a Távol-Keletről (x). Telex.hu. (Hozzáférés: 2023. január 2.)
  4. Szomorúság az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]