Szerkesztővita:Klj/szuprémum

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Módosítási napló 1[szerkesztés]

A cikkben közölt példa a hibás definíciót használja fel, amely ellentmond a felhasznált irodalomban (Kristóf János, Analízis I.) foglaltak mellett a számfogalom axiómáinak is, példának okáét a Dedekind folytonossági axiomának. Evégett a példát módosításra, pontosabban törlésre javaslom. A félreértés oka tulajdonképpen a szuprémum és a maximum összekeverése, miszerint utóbbi feltétlenül a vizsgált halmaz eleme, viszont előbbi csak az azt tartalmazó "alaphalmaz" elemeként kell létezzen.

A hibás példa rossz szemléletmódot és a hibás definíció elmélyülését eredményezi, ezért helyette a helyes definíció felhasználásával egy épp ellenkező példát, az sup(1-1/n)[n=1,2,...]=1 megállapítást javaslom. A korábbi példa jó szemléltetőeszköze annak, hogy a halmaznak nincs ugyan maximuma, de van szuprémuma a szuprémum helyes definíciójának értelmében.

Módosítási napló 2[szerkesztés]

A szócikk eddigi tartalmának megőrzése érdekében, ugyanakkor az egyetemes matematikai definíciók helyes közlése céljából a példa hatókörét pontosítottam és a cikk bevezetőjében kiemeltem a szuprémum általános, és az eddig feltüntetett megszorított értelmezése közti eltérést, a példa létezését és hivatkozással láttam el mind a definíciókat, mind pedig az eddig szemléltetett példát. Minthogy a https://hu.wikibooks.org/wiki/Numerikus_sorozatok/Korl%C3%A1t_%C3%A9s_hat%C3%A1r oldal meglehetősen széles körben tárgyalja a korlátosságot, ezért nem tartom fontosnak más példák itteni feltüntetését.